Ruim helft van de Nederlanders jat wel eens van de baas

Bart Remmers
55 procent van de werkende Nederlanders heeft weleens iets van werk meegenomen voor privégebruik. Opvallend genoeg zijn vijftigers het meest geneigd iets van te werkplek te ontvreemden (zes op tien).

Ook zegt 35 procent van de ondervraagden gefrustreerd te zijn over de hoogte van hun loon, wanneer ze kijken naar de privé-uitgaven en vakanties van de werkgever, zo blijkt uitonderzoek van Acties.nl, onder 1.083 werkende Nederlanders. Onder jongeren tot 30 jaar is dit gevoel van onvrede het sterkst aanwezig (42 procent). 

Op kosten van de baas

Verder blijkt uit het onderzoek dat het geregeld fout gaat met declaraties. Zo geeft 6 procent van de Nederlanders toe weleens een privé-aankoop bij de werkgever te hebben gedeclareerd. Opvallend is dat mannen (7 procent) dit twee keer vaker zeggen te doen dan vrouwen (3 procent). 

Wel vergoeden

Over wat er wel vergoed moet worden, zijn de ondervraagden daarentegen duidelijk. Ongeveer driekwart van hen (72 procent) vindt dat een oppas vanwege verplicht overwerk moet worden betaald door de baas. Ook ziet een derde van de ondervraagden de lief- en leedpot voor bijvoorbeeld verjaardagen, het liefst volledig bekostigd door de werkgever. 

Overigens is de Nederlander geen groot liefhebber van dit soort liefdadigheid wanneer het uit de eigen portemonnee moet komen. Zo zegt 20 procent liever niet te betalen voor de cadeautje van collega’s.
 

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart