Ruim 15% van de Nederlanders slachtoffer van online criminaliteit

Ruim 15% van de Nederlanders slachtoffer van online criminaliteit

Redactie Baaz

Online fraude stijgt de laatste jaren sterk in Nederland. In tien jaar tijd is het aantal meldingen vertienvoudigd. Volgens de laatste cijfers van het CBS zijn er jaarlijks 2,2 miljoen Nederlanders slachtoffer van online criminaliteit. Internet Politie komt na jarenlange ontwikkeling nu met een aanpak: de digitale Fraude Scanner.

Groeiend probleem

Internetfraude is een groot probleem. Veel mensen denken dat oplichting via het internet alleen ouderen overkomt, maar uit onderzoek van het CBS blijkt dat het aantal Nederlanders van 16 jaar en ouder dat slachtoffer werd van online criminaliteit blijft groeien. De afgelopen jaren was al ruim 15% van alle Nederlanders boven de 16 jaar slachtoffer. Eén op de drie slachtoffers ondervindt bovendien psychische of financiële schade.

Internet Politie gaat de strijd aan

Mike Lammerts van Bueren, medeoprichter van Internet Politie, wil Nederlanders beschermen tegen internetfraude: "Steeds meer mensen in Nederland zijn slachtoffer van online fraude. Van mensen die dachten een leuke vakantievilla geboekt te hebben die niet blijkt te bestaan tot iemand die een mooie merkjas bestelde, maar die nooit aankwam. Daar wil Internet Politie iets tegen doen. Want iedereen moet veilig het internet kunnen gebruiken.''

Na jarenlange ontwikkeling hebben 1.000 bèta-gebruikers afgelopen drie maanden de tool getest en zijn verbeteringen doorgevoerd. De Fraude Scanner is onder andere als app te gebruiken en waarschuwt gebruikers voor mogelijke fraude. Dat gebeurt onder andere door een koppeling van keurmerken en databases met onbetrouwbare websites. Nick Steenland, eveneens oprichter: "Niet eerder konden we op basis van databases en meldingen van gebruikers de zogenaamde realtime trustscore inzetten. In milliseconden ziet de Fraude Scanner of een website veilig is en geeft een waarschuwing als dit niet het geval is. We maken op grote schaal het internet veiliger!"

 

Miljarden euro's schade

Bij een groot deel van de slachtoffers wordt oplichting en fraude gevolgd door hacken, bedreiging en intimidatie. Dit komt onder andere door de groei van online activiteiten van de Nederlandse consument, blijkt uit onderzoek van Universiteit Twente.

De schade van fraude in Nederland groeit ieder jaar, en was in 2020 al 2.75 miljard euro. Het grootste deel van de slachtoffers verliest rond de vijftig euro, maar dit kan dus flink oplopen.

Gratis app

Afgelopen december was de aftrap van de bètafase na een succesvolle bijeenkomst met cybersecurity experts waaronder Pieter Cobelens, die zich inzet voor digitale veiligheid.

Vanaf nu is de Fraude Scanner voor iedereen te downloaden. De app is gratis zodat iedereen veilig online kan zijn.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie