Rotterdam wil meer internationale bedrijven

Fenna Kiebert
Paul Hofstra, de directeur van de Rekenkamer Rotterdam, zegt dat Rotterdam meer moet doen om internationale bedrijven aan te trekken. Het aantal nieuwe buitenlandse bedrijven dat zich in Rotterdam vestigt, is in de afgelopen zes jaar niet meer toegenomen.

Rotterdam zou graag meer internationale bedrijven in de stad zien en doet er daarom veel aan om buitenlandse bedrijven over te halen zich in de stad te vestigen. Volgens de Rekenkamer Rotterdam kan dit beter, als de gemeente maar gerichter gaat kijken welke bedrijven juist voor de stad van belang zijn. Ook is het goed voor de lokale economie als de al aanwezige internationale bedrijven zich gaan uitbreiden. Nu komen er jaarlijks 60 tot 70 nieuwe bedrijven bij in Rotterdam. Paul Hofstra denkt dat dit getal in ieder geval verdubbeld kan worden. 

Slechte samenwerking en weinig internationale scholen

Een specifieke oorzaak die de bedrijven tegenhoudt, is er niet. Een aantal jaar geleden had de crisis natuurlijk invloed, maar dat is tegenwoordig niet meer van belang. Volgens de Rekenkamer zijn er inmiddels wel verschillende oorzaken die ervoor zorgen dat er minder bedrijven dan gewenst naar Rotterdam komen. In de eerste plaats door de instanties die met werving van de bedrijven bezig zijn. Gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf, Innovation Quarter en Rotterdam Partners werken al samen, maar dit kan beter, zo denkt Hofstra. Rotterdam moet daarnaast meer doen om bedrijven te faciliteren, zoals zorgen voor woningen en internationale scholen, vindt hij.

LEES OOK: 9 manieren om slimmer en innovatiever te ondernemen

Rotterdam aantrekkelijk maken

De gemeente gaat het aanpakken en komt met nieuwe plannen om Rotterdam zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor bedrijven. Het hoopt daarmee het aantal internationale bedrijven in Rotterdam inderdaad te kunnen verdubbelen.

afbeelding van Fenna Kiebert

Fenna Kiebert | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fenna