Rolls-Royce Koa Phantom - een zeldzame uiting van oprechte luxe

Redactie Baaz
Rolls-Royce presenteert een unieke Bespoke Commission van de Phantom Extended. De Bespoke Koa Wood Phantom Extended is geïnspireerd op een klassieker uit 1934 en afgewerkt met uiterst zeldzaam Hawaiiaans Koa hout. De Koa Phantom is de vijfde Rolls-Royce die is bestemd voor The JBS Collection van Jack Boyd Smith Jr. in Elkhart, Indiana, Verenigde Staten.

“Het is een eer om deze unieke Rolls-Royce Phantom Extended aan te bieden aan Jack Boyd Smith, Jr. Deze Bespoke creatie maakt straks deel uit van een bijzondere verzameling historische automobielen. De Koa Phantom is een eerbetoon aan het uitzonderlijke vakmanschap van het Rolls-Royce Bespoke Collective. Het interieur van de Phantom is op vakkundige wijze verrijkt met Koa hout – een zeldzaam en kostbaar natuurlijk materiaal. De uitvoering van deze maatwerkopdracht heeft meer dan drie jaar in beslag genomen. Wij zijn dan ook zeer verheugd met het feit dat de Koa Phantom een bijzondere plek krijgt toegewezen binnen The JBS Collection van Jack Boyd Smith, Jr.”
Torsten Müller-Ötvös, Chief Executive, Rolls-Royce Motor Cars

In een wereld gedomineerd door luxegoederen welke zijn voorbestemd voor massaconsumptie, is een maatwerkopdracht voor een Bespoke Rolls-Royce Phantom Extended een uiting van oprechte luxe. De samenwerking tussen de opdrachtgever en het Rolls-Royce Bespoke Design team leidt tot een symbiose van onovertroffen vakmanschap en de mooiste materialen die samenkomen in een zeer persoonlijk eindresultaat. Voor de ultieme autoliefhebber Jack Boyd Smith Jr. heeft dit traject geleid tot de creatie van een onvergelijkbare Bespoke Rolls-Royce: de Koa Phantom.

Aan de verwezenlijking van de visie van Jack Boyd Smith is een intensieve samenwerking voorafgegaan. De ontwerpers, ingenieurs en vakmensen van het Rolls-Royce Bespoke Collective werkten drie jaar lang aan deze expressie van de persoonlijkheid van de opdrachtgever en zijn liefde en passie voor uitzonderlijke klassieke auto’s. Deze unieke creatie is de nieuwste toevoeging aan zijn persoonlijke verzameling van meer dan 60 unieke automobielen die zijn ondergebracht in The JBS Collection Museum. Mede dankzij de grote hoeveelheid tijd die dhr. Smith in deze unieke commissie heeft geïnvesteerd, is de status van toekomstige klassieker zonder twijfel gewaarborgd.

De Koa Phantom is de eerste Rolls-Royce Phantom ooit waarin Koa hout wordt toegepast. Deze zeldzame houtsoort is afkomstig van bomen die uitsluitend groeien op Hawaii. De diepgaande liefde van dhr. Smith en zijn vrouw Laura voor dit warme en karaktervolle hout is het gevolg van hun jarenlange verblijf op het eiland Maui. Niet voor niets is een schommelstoel van Koa hout sinds jaar en dag het middelpunt van de inrichting van hun huis. Dhr. Smith was dan ook vastberaden om dezelfde warme, vertrouwde sfeer terug te laten keren in het interieur van zijn Bespoke Rolls-Royce.

Aan het begin van het ontwerpproces werd al snel duidelijk dat de uitvoering van de strikte ontwerpeisen van dhr. Smith de nodige tijd zou gaan kosten. De unieke Koa boom groeit uitsluitend op Hawaii en is een beschermde soort binnen de natuurparken van de eilandengroep. Dat beperkt de beschikbaarheid van geschikt basismateriaal tot bomen in particulier bezit. Een bijkomende complicerende factor zijn de zeer specifieke condities waaronder het Koa hout groeit. De vondst van een geschikte stam van dit uitermate schaarse hout is ronduit uniek. Of, zoals een van de houtspecialisten van Rolls-Royce de vondst omschrijft, ‘een kans van één op een miljoen’.



Andere merken maken gebruik van meer algemene variaties Koa hout. Voor Rolls-Royce voldoet slechts de allerhoogste kwaliteit van deze uitzonderlijke houtsoort. De heer en mevrouw Smith wachtten de zoektocht naar het perfecte basismateriaal geduldig af – een zoektocht die pas na drie jaar ten einde kwam, toen een houtspecialist van Rolls-Royce na lang onderhandelen een geschikte stam wist te bemachtigen uit de privécollectie van een leverancier. Deze specifieke houtstam onderscheidt zich door een unieke dieptewering met een tekening in de houtnerf die de uitstraling van zijde nabootst. Vanzelfsprekend omarmden de vakmensen van de Rolls-Royce Bespoke Woodshop de uitdaging om deze rijke textuur op passende wijze tot zijn recht te laten komen in het interieur van de Rolls-Royce Phantom Extended.

Het exterieur van de Koa Phantom is minstens zo bijzonder als het interieur. Bij daglicht heeft de ‘Packard Blue’ lakkleur een diepe blauwe gloed. ‘s Nachts gaat de lakkleur volledig op in de duisternis. De Bespoke ak ‘Packard Blue’ is identiek aan de kleur van de Packard Twelve Coupe uit 1934, een van de zeldzame auto’s uit de persoonlijke verzameling van dhr. Smith. Het was een grote uitdaging om de nieuwe lakkleur exact overeen te laten komen met de oorspronkelijke 80 jaar oude lak. Voor dit proces zijn niet minder dan 40 verschillende carrosseriedelen overgebracht naar The Home of Rolls-Royce in Goodwood voor een kleuranalyse. Het eindresultaat is een perfecte match met het origineel. De flanken van de diepblauwe Phantom zijn voorzien van een elegante, met de hand aangebrachte coachline in de kleur Dove Grey. Ook de subtiele contrastlijnen van het wielhart zijn in deze tint uitgevoerd. Het bestuurdersportier draagt de persoonlijke initialen “JBS Jr” van dhr. Smith terwijl het portier aan de passagierszijde is voorzien van de initialen “LAS” van mevrouw Smith.

Na het openen van de dubbele portieren valt het oog op een gepersonaliseerde plaquette met het opschrift ‘Hand-built in Goodwood, England for Laura & Jack Boyd Smith, Jr.’ Uiteraard vervult Koa hout een hoofdrol in de Gallery – het ononderbroken glazen deel van het dashboard van de Phantom dat plaats biedt aan de persoonlijke artistieke uitingen van de opdrachtgever. In de Koa Phantom is deze centrale plek gereserveerd om de onovertroffen natuurlijk schoonheid van het geconserveerde hout te tonen.

In andere delen van het interieur vormt het Koa hout een smaakvol contrast met de Dove Grey lederen bekleding met Navy Blue biezen en accenten – opnieuw gebaseerd op de kleurstelling van de eerdergenoemde Packard Twelve Coupe. Boven de inzittenden fonkelt een handgemaakte Bespoke sterrenhemel met 1.420 lichtpunten tegen een achtergrond van Navy Blue leder. De sterrenhemel is een exacte weergave van de stand van de hemellichamen boven de stad Cleveland, Ohio, ten tijde van de geboorte van dhr. Smith.

Het Rolls-Royce monogram op de hoofdsteunen weerspiegelt de exterieurkleur, terwijl het achtercompartiment is voorzien van een champagnekoeler die vergezeld gaat van twee kristallen champagneflutes en een decanteerkaraf, voorzien van de initialen van de opdrachtgever.

Een handgemaakte picknickmand van Koa hout vormt het sluitstuk van deze unieke Rolls-Royce. Koa hout, zadelleer en roestvast staal zijn op sierlijke wijze verwerkt tijdens een 500 uur durend proces. Het zadelleer en het leder aan de binnenzijde van de picknickmand zijn uitgevoerd in de kleur Dove Grey. De uitrusting van de mand omvat onder meer wijnglazen en decanteerkaraffen van de Ajka kristalfabriek in Hongarije, die wereldberoemd is om het gebruik van traditionele glasblaastechnieken. Het 12-delige roestvast stalen bestek is met de hand gemaakt in Engeland door gespecialiseerde ambachtslieden met gebruikmaking van traditionele slijp- en polijsttechnieken. Porseleinen borden van Wedgwood tot slot zorgen voor een fleurig accent.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie