Roken onder werktijd: mag het verboden worden?

Roken onder werktijd: mag het verboden worden?

Jonas Bloemen
Op veel werkvloeren komt het voor: roken onder werktijd. Maar, het roken wordt in Nederland steeds meer een taboe. Kan een baas zijn werknemers verbieden om te roken tijdens werktijd?

LEES OOK: Baas mag van meerderheid werknemer aanspreken op ongezonde levensstijl

De Zeelandse gemeente Veere wil het roken onder werktijd gaan verbieden. Dat houdt in dat de ambtenaren alleen nog maar buiten werktijd een sigaret mogen opsteken, bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze. Maar kan de gemeente dat wel verbieden?

Verbod op roken

‘Soms zie je collega’s binnenkomen, koffie pakken en gaan roken. Soms zijn ze wel 25 minuten weg. Het is de bedoeling dat werknemers straks niet meer onder werktijd roken.’ reageert de Veerse wethouder Marcel Steketee. Niet alleen kantoormedewerkers mogen niet meer roken, ook voor mensen in de buitendienst geldt de nieuwe regel. ‘Schoffelen met een peuk in de mond wordt dan verleden tijd. We hopen overigens dat iedereen stopt met roken. Iedereen die daar hulp bij nodig heeft, kan ondersteuning krijgen.’ vervolgt Steketee.

Volgens de wet mag een werkgever roken onder werktijd verbieden. In pauzes hebben werknemers echter wel het recht om zelf te bepalen wat ze willen doen. Wie te verslaafd is zal zich ziek moeten melden en een afkicktraject in gaan. Of het verbod in de gemeente Veere echt doorgaat is nog niet zeker. De ondernemingsraad van de gemeente moet het plan eerst nog goedkeuren.