Recordaantal nieuwe eenmanszaken in Nederland

Ruben den Boer
Nederlanders zijn altijd al bijzonder ondernemend geweest en we lijken alleen maar ondernemender te worden. In 2018 werden er ruim 191.000 bedrijven opgericht, maar liefst 94 procent werd ingeschreven al eenmanszaken.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag publiceerde. De Nederlandse economie heeft de afgelopen jaren enorm in de lift gezeten en dat is terug te zien aan de indrukwekkende cijfers. Behalve dat er bijzonder veel nieuwe bedrijven werden opgericht, is ook het slado van oprichtingen en opheffingen (+85.000) het hoogste sinds 2007.

LEES OOK: Tijd besparen als ZZP'er: 5 tips

Dat betekent dat het aantal bedrijven in Nederland in tien jaar tijd met ruim 50 procent is toegenomen. Op het moment zijn er ruim 1,75 miljoen bedrijven, 80 procent daarvan staat ingeschreven als eenmanszaken.

Eenmanszaken in onderwijs

Het aantal eenmanszaken stijgt niet in elk vakgebied even hard. Opvallend harde stijgers zijn sportonderwijs, klusjesbedrijven, bedrijfsopleidingen en studiebegeleiding. Laatstgenoemde kende de grootste toename. In 2018 kwamen er zo’n 6.980 bedrijven die onderwijs aanbieden bij.

afbeelding van Ruben den Boer

Ruben den Boer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ruben