Recordaantal leerlingen aan de slag met lesmateriaal over geld van Eurowijs

Recordaantal leerlingen aan de slag met lesmateriaal over geld van Eurowijs

Redactie Baaz

Nooit eerder was de vraag naar het lesmateriaal van Eurowijs zo overweldigend. In het eerste kwartaal van 2023 bereikte de Volksbank met haar lessen en lesmateriaal - dat kinderen helpt goed om te gaan met geld - een recordaantal. Om precies te zijn: 180.502 leerlingen. Vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar is het aantal aanvragen van het materiaal van Eurowijs met maar liefst een derde toegenomen.  

Dat de vraag naar het lesmateriaal zo hard zou groeien, is opmerkelijk. Maar volgens initiatiefnemer Hilde Krens volkomen logisch nu de inflatie zo hoog is. 10 jaar geleden startte de Volksbank met Eurowijs. Weliswaar voorzichtig en met bescheiden middelen, maar wel in de overtuiging dat er zeker een behoefte was aan lesstof die kinderen meer en eerder geldbewust zou maken. Al snel werd de Volksbank bevestigd in haar overtuiging; de belangstelling groeide elk jaar. “De lesmethode heeft op eigen kracht haar relevantie bewezen. De positieve reacties van de docenten en mond-tot-mondreclame zorgden voor een organische groei. Inmiddels gebruikt meer dan de helft van de basisscholen in Nederland het Eurowijs-pakket.”

Proactief

Volgens Krens voorzien de lessen en het lesmateriaal van Eurowijs in een duidelijke behoefte. “Door kinderen proactief nu al te leren goed met geld om te gaan, voorkomen we financiële problemen op latere leeftijd. Fijn is ook dat de leerkrachten onze lesmaterialen hoog waarderen waardoor deze enthousiast worden toegevoegd aan de bestaande methodes. En dan zijn er nog de medewerkers van de Volksbank die zo'n 1000 gastlessen per jaar op deze scholen verzorgen. Geld is een thema dat steeds meer leeft en dat zien we terug in de groeiende vraag naar financiële educatie.”

Marinka van der Meer, Chief Customer Officer van de Volksbank: “Omdat financiële educatie niet standaard in het curriculum zit, heeft de Volksbank het educatieprogramma Eurowijs samengesteld. Financiële educatie kan een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de financiële situatie van kinderen. Dat inmiddels meer dan 1,3 miljoen leerlingen met het lesmateriaal van Eurowijs hebben gewerkt en dat het belang van financiële educatie door ouders en leerkrachten wordt ingezien, is zeer bemoedigend.”

Eurowijs lespakket

Eurowijs is een doorlopende leerlijn, ontwikkeld door de Volksbank; voor alle groepen van het basisonderwijs, het speciaal onderwijs en de onderbouwgroepen van het voortgezet onderwijs. Leerkrachten kunnen de lessen zelf geven, of een van de Volksbank medewerkers inschakelen als gastdocent. Het lesmateriaal van Eurowijs wordt aankomend schooljaar geactualiseerd, met meer aandacht voor onderwerpen als cybercrime, contactloos betalen en duurzaamheid. Zo sluit het nog beter aan op de behoeften van kinderen en leerkrachten. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie