Professioneel videovergaderen voor iedereen met Logitech Group

Professioneel videovergaderen voor iedereen met Logitech Group

Redactie Baaz
Elke organisatie heeft baat bij een goede communicatieoplossing. Daar springt Logitech handig op in met een serie aan oplossingen. Logitech Group is één van deze oplossingen, gericht op middelgrote tot grote vergaderruimtes.

Logitech Group is een handzame oplossing wanneer je je vergaderruimte wil uitrusten met apparatuur om op afstand te kunnen communiceren. Het bestaat uit een bedieningspaneel wat tegelijkertijd ook een speakerphone is, een camera en een hub die voorgaande twee onderdelen met elkaar verbindt. Verder wordt er ook een afstandsbediening bij het systeem geleverd, waarmee je ook op afstand het systeem kunt bedienen.

Installatie

Direct bij het uitpakken van het systeem valt op hoe verschrikkelijk simpel je het in gebruik kan nemen. Dat begint al bij de installatie, want alle aansluitingen zijn kleurgecodeerd, waarmee ook a-technische ondernemers het systeem met gemak installeren.

De camera en microfoons zijn zowel ergens neer te zetten of te monteren op de muur of de tafel. Hierbij is het wel zaak dat je denkt aan de aansluitsnoeren. In die zin zou een draadloos systeem wellicht prettiger zijn, maar dat gaat ten koste van de kwaliteit van verbindingen en Logitech heeft bij dit systeem duidelijk gekozen voor kwaliteit.

Integratie

Wanneer je het systeem hebt aangesloten op een computer via USB, integreer je het met gemak in je bestaande communicatieomgeving. Logitech Group is Skype for Business-ready, maar als je andere software wilt gebruiken is dat ook gewoon mogelijk. De computer herkent het systeem namelijk direct bij aansluiting als camera en microfoon, waarmee je niet vast zit aan specifi eke software. Gebruik je bijvoorbeeld Jabber of WebEx, dan kan dat gewoon.

Bediening

Start je een vergadering op, dan focust de camera zich direct op de deelnemers. Interessant is dat je meerdere vaste standpunten kunt programmeren om naar over te schakelen. Zo kun je als het ware ‘spotlights’ instellen voor je ruimte, bijvoorbeeld een focus op specifi eke deelnemers naast een panoramisch overzicht van de gehele vergaderruimte. Het bedienen van het systeem werkt makkelijk en intuïtief dankzij een overzichtelijk bedieningspaneel, dat in afgeslankte vorm terugkomt op de afstandsbediening. Het LED-paneel geeft je continu de status van lopende vergaderingen.

Video- en audiokwaliteit

Van de kwaliteit van het systeem zijn we zeer onder de indruk. We hebben het dan over zowel video als audio. De camera betreft een HD-camera van 1080p die met 30 frames per seconde de vergadering volgt. De beeldkwaliteit is daarbij uitstekend en kent niet het grofkorrelige wat je zo nu en dan tegenkomt bij soortgelijke oplossingen. Dat is allemaal te danken aan de uitstekende Zeiss-lens waarmee Logitech de camera heeft uitgerust. Zelfs ingezoomd (tot aan 10x!) blijft de beeldkwaliteit optimaal.

Het systeem herkent personen in beeld en focust hier direct op. Dat biedt je twee voordelen. Ten eerste hoef je je niet meer druk te maken om het systeem zo in te stellen dat de beeldkwaliteit scherp en goed is. Ten tweede geeft dit de vergadering direct een professionele uitstraling. Het is alsof de vergadering geregisseerd wordt.

Ook de geluidskwaliteit is prima. Het bedieningspaneel doet dubbel dienst als speakerphone en kent een kristalhelder geluid. Opvallend is dat de geluidskwaliteit van sprekers ook goed blijft wanneer de speakerphone geen centrale plek inneemt in de vergaderruimte. Dat betekent dat je deze ook rustig op een niet opvallende plek in de ruimte kunt neerzetten. Het bedienen van het systeem doe je dan met behulp van de afstandsbediening en dat werkt prima.

Aansluiten wanneer je maar wilt

Dankzij Bluetooth-ondersteuning verbindt je naadloos extra devices met het systeem. Zo kun je moeiteloos je smartphone met de speakerphone verbinden en gebruik maken van de audiokwaliteit van de speakerphone terwijl je belt met je smartphone. Dat verbinden kan ook middels de ingebouwde NFC-chip waardoor je slechts je smartphone tegen het device hoeft aan te houden om verbinding te maken.

Schaalbaar

Logitech Group is geschikt voor middelgrote tot grote vergaderruimtes en is hiermee geschikt voor vergaderingen tot aan 14 personen. Valt de ruimte groter uit dan de zes meter rondom de speakerphone die Logitech aanraadt, dan is het systeem uit te breiden met extra microfoons. Dat maakt het systeem ook geschikt voor organisaties die verwachten te groeien.

De camera gaat hierin mee. Het gezichtsveld beslaat een oppervlak van 90 graden waardoor iedereen eff ectief kan deelnemen aan de vergadering, ook in flink grotere ruimtes. Met andere woorden, het systeem is aan te passen aan de ruimte waarin je Logitech Group plaatst en beperkt gebruikers niet door eigen limitaties in audio- en videokwaliteit en schaalbaarheid van het systeem.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie