Productie industrie 4 procent lager in maart

Productie industrie 4 procent lager in maart

Redactie Baaz

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in maart 4,0 procent lager dan in maart 2022, maakt het CBS bekend. Ook in de twee voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

Groei in circa helft van de branches

Hoewel de productie van de totale industrie kromp, produceerde ongeveer de helft van alle bedrijfsklassen in maart meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van de grotere branches noteerde, net als een maand eerder, de transportmiddelenindustrie de grootste productiestijging. De chemische industrie had net als in de voorgaande maanden de grootste krimp.

Productie daalt in maart

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van februari op maart daalde de productie met 2,0 procent.

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert doorgaans aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. In het voorjaar van 2020 kromp de productie snel en in mei 2020 werd een dieptepunt bereikt. Daarna werd een stijgende lijn ingezet tot mei 2022. Sindsdien is de trend omgeslagen.

Ondernemers industrie minder positief in april

De ondernemers in de industrie waren in april minder positief. Dat komt vooral doordat ondernemers minder positief waren over de orderportefeuille en de verwachte bedrijvigheid.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de industrie is in april per saldo iets verbeterd (volgens de IFO-index). Ze waren minder negatief over hun toekomstige bedrijfssituatie, maar ook minder positief over hun huidige bedrijfssituatie. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was volgens Destatis in maart 3,6 procent hoger dan een jaar eerder.

 

LEES OOK: Handige tips voor jouw productie bedrijf

LEES OOK: Steeds meer jongvolwassenen werken al bij verlaten ouderlijk huis

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie