'Pinnen overstijgt binnenkort contante betalingen'

Redactie Baaz
Binnen twee jaar zullen Nederlanders meer betalingen via de pin doen dan met contant geld. Dat voorspelt Currence, beheerder van het pinsysteem.

In 2010 werden 2,1 miljard betalingen met de pinpas gedaan. Dat is acht procent meer dan in 2009. Dat blijkt uit de jaarcijfers van Currence.

Volgens Piet Mallekoote, directeur van Currence, zet deze trend zich ook dit jaar voort. 'Daardoor zullen dit jaar of ergens volgend jaar consumenten voor het eerst vaker elektronisch betalen dan contant', aldus de topman.

Nu verloopt nog 57 procent van de betalingen via cash. Voornamelijk lage bedragen worden nog met contant geld betaald. Toch werd van aankopen onder de 10 euro vorig jaar 16 procent meer met de pinpas betaald dan het jaar daarvoor. Ook voor kleine aankopen wint de pinpas dus terrein.

Detailhandel Nederland juicht de ontwikkelingen toe. Volgens de brancheorganisatie is pinnen een veilige en efficiëntere betaalmethode dan contant afrekenen. Het aantal plaatsen waar je kunt pinnen nam vorig jaar toe met 15.000 tot bijna 220.000.

Chipknip

Ook het aantal chipkniptransacties zit in de lift, al ligt de groei een stuk lager dan het pinsysteem. Vorig jaar groeide het aantal chipkniptransacties met 0,7 procent naar 178 miljoen.


Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie