Personeel behouden? Het groeiende belang van secundaire voorwaarden!

Personeel behouden? Het groeiende belang van secundaire voorwaarden!

Redactie Baaz

De arbeidsmarkt verandert. Van een tekort aan banen zijn we in een paar jaar tijd overgegaan naar een tekort aan werknemers. In vele sectoren staan ze te springen om mensen, de tips om personeel te werven vliegen je als werkgever met openstaande vacatures dan ook om de oren. De meest creatieve varianten komen naar voren, van het organiseren van een summer course tot het werven op universiteiten. Een aspect wat echter niet uit het oog verloren moet worden, is het belang van goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Mensen werken tegenwoordig niet meer alleen voor een prima salaris, werk heeft een veel meer holistische benadering gekregen. Welke zaken hierbij belangrijk zijn? Lees snel verder. 

Net dat beetje extra 

Natuurlijk zijn vrije dagen en een goed bureau fijne secundaire voorwaarden. Maar waar je echt het verschil mee kunt maken zijn de zaken die niet verwacht worden. Denk hierbij bijvoorbeeld eens aan een gepersonaliseerd cadeau voor je medewerkers, wanneer de zomervakantie voor de deur staat. Het hoeft geen eens voor iedereen hetzelfde te zijn, juist het gevoel dat het individu binnen de organisatie ook echt gezien wordt is een aspect waar veel werknemers blij van worden.  

Lekker fit 

Ook kun je de secundaire voorwaarden zo inzetten dat het een win-win situatie wordt. Bied je werknemers niet alleen korting op een sportschoolabonnement aan, maar ga net dat stapje verder. Geef ze een paar sessies met een personal trainer, huur iemand in die iedere week een bootcamp komt geven of geef ze een clinic stijldansen. Varieer en verras, het zal voor werknemers een feestje worden om op kantoor te komen. Naast dat het je werknemers fit houdt, en dus het ziekteverzuim zal dalen zorgt het ook voor een fijne impuls qua teambuilding.  

Ga niet voor cliché

Waar je je personeel dus echt blij mee maakt zijn verrassingen. Niet ieder jaar hetzelfde liedje, maar elke keer wat anders en ook kijkend naar het individu. Het kerstgeschenk is voor velen een onderwerp om over te klagen en zeuren. Voorkom dit en besteed hier dan ook de nodige aandacht aan, want wanneer je het juist echt goed doet zul je zien dat het kerstcadeau voor werknemers juist enorm gewaardeerd wordt. Dus ga niet voor het cliché, dat is in ieder geval geen strategie die ervoor zorgt dat je je werknemers behoudt. 

Kortom, je hoeft niet altijd direct naar de portemonnee te grijpen om je personeel tevreden te houden. In ieder geval niet wat betreft het salaris. Kijk naar het grotere geheel en investeer in de secundaire voorwaarden. Dit kan ervoor zorgen dat ze het gevoel hebben echt bij je bedrijf te horen en dat het werk wat ze doen gewaardeerd wordt. Hoef jij niet overal te zoeken naar nieuwe personeelsleden! 

  

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie