People at Work 2025: Nederland wil doorgroeien
Werkgevers die investeren in opleiding en doorgroei, winnen op productiviteit en loyaliteit

People at Work 2025: Nederland wil doorgroeien

Redactie Baaz

Nederlandse werkgevers laten kansen liggen als het gaat om het benutten van hun personeel. Uit het wereldwijde People at Work 2025-onderzoek van ADP blijkt dat slechts 13 procent van de Nederlandse werknemers zich klaar voelt om binnen drie jaar door te groeien naar een hoger functieniveau. Daarmee scoort Nederland onder het Europese gemiddelde.

Ook vind maar 10 procent van de werknemers dat hun werkgever actief investeert in hun vaardigheden voor de toekomst. Dit zorgt voor minder loyaliteit en productiviteit; zonder toekomstbeeld gaan werknemers minder hard werken (17% is fully engaged) en sneller op zoek naar plekken waar ze zich wél verder kunnen ontwikkelen.

Scholing blijft achter, ook in hoogopgeleide sectoren

Hoewel Nederland hoog scoort op opleidingsniveau, komt dat niet altijd terug in de praktijk op de werkvloer. Slechts 24 procent van alle ondervraagde medewerkers wereldwijd voelt zich klaar voor de volgende stap in hun carrière. In Nederland ligt dit dus nog lager. Sectoren als technologie, finance en zakelijke dienstverlening scoren gemiddeld wel beter, maar zelfs daar blijft het gevoel van skills-readiness beperkt.

Upskilling loont, voor werknemer én werkgever

De voordelen van investeren in werkgerelateerde training zijn evident. Werknemers die vinden dat hun werkgever in hen investeert, zijn volgens het rapport:

  • 3,3 keer vaker geneigd zichzelf als productief te beschrijven
  • 2 keer zo loyaal aan hun organisatie
  • 6 keer meer bereid hun werkgever aan te bevelen als werkplek

Voor bedrijven betekent dit minder verloop, betere reputatie en hogere output. Toch geeft wereldwijd slechts 17 procent van de werknemers aan dat hun werkgever écht investeert in hun doorontwikkeling.

Carrièrekansen liggen meestal buiten de deur

Het rapport maakt bovendien pijnlijk duidelijk dat promotiekansen schaars zijn. In een analyse op basis van 51 miljoen Amerikaanse loonstroken bleek dat driekwart van de werknemers vertrekt bij hun werkgever vóórdat ze promotie maken. Van degenen die blijven, wordt minder dan één procent binnen drie jaar bevorderd.

Die trend is ook in Nederland zichtbaar. De lage scores op het gebied van skills-confidence en employer investment wijzen erop dat veel werknemers geen langetermijnperspectief zien binnen hun huidige organisatie.

Werkplekflexibiliteit beïnvloedt betrokkenheid

Opvallend is dat werkplekbeleid samenhangt met engagement. Of het nou thuis, op kantoor of hybride is - werknemers die zélf kunnen kiezen waar ze werken, zijn beduidend meer betrokken. Nederland scoort hierin redelijk: 26 procent van de Nederlandse werknemers zegt volledige flexibiliteit te hebben. Toch is er ruimte voor verbetering vergeleken met bijvoorbeeld India (45%) of Egypte (47%).

Wat betekent dit voor werkgevers?

Voor ondernemers en HR-verantwoordelijken ligt hier een duidelijke kans. Investeren in interne opleidingen, loopbaanpaden en autonomie kan de betrokkenheid én het behoud van talent aanzienlijk verbeteren. Zeker in een krappe arbeidsmarkt is dat geen luxe, maar noodzaak.

Drie praktische stappen

Werkgevers kunnen snel de loyaliteit en productiviteit van hun werknemers verhogen. Daar kunnen deze praktische stappen snel bij helpen:

1. Voer ontwikkelgesprekken structureel in

Wacht niet op het jaarlijkse functioneringsgesprek. Regelmatige en doelgerichte ontwikkelgesprekken bieden werknemers inzicht in hun groeipotentieel en maken ambities bespreekbaar. Vraag actief naar wensen op het gebied van training, bijscholing en loopbaanrichting en koppel daar concrete acties aan. Dit maakt ontwikkeling onderdeel van de bedrijfscultuur.

2. Investeer in leertrajecten op de werkvloer

Niet elke opleiding hoeft extern of formeel te zijn. Interne kennisdeling, mentorprogramma’s, peer learning en ‘learning by doing’-projecten zijn effectieve en betaalbare manieren om vaardigheden te versterken. Maak leren laagdrempelig, relevant voor de praktijk én direct toepasbaar in de dagelijkse werkzaamheden. Denk ook aan gepersonaliseerde leerplatforms of korte modules die aansluiten op individuele ontwikkelbehoeften.

3. Geef werknemers meer regie over hun werkplek en -tijd

Autonomie verhoogt de betrokkenheid, zo blijkt ook uit het ADP-onderzoek. Bied waar mogelijk keuzevrijheid in werkplek en werktijden. Niet elke rol leent zich voor volledige flexibiliteit, maar zelfs beperkte keuzemogelijkheden kunnen al leiden tot meer eigenaarschap, tevredenheid en loyaliteit. Zorg er bovendien voor dat deze regelingen eerlijk worden toegepast en niet leiden tot scheve gezichtspercepties op de werkvloer.

People at Work 2025: ADP legt trends bloot

Het ADP-rapport laat zien dat mondiale trends ook Nederlandse bedrijven raken. We hebben in dit artikel een deel van het onderzoek besproken, maar er is nog een hoop te vertellen over stress, discriminatie, AI of werknemers met meerdere banen. Voor werkgevers die niet alleen hun bedrijf willen laten groeien, maar ook de mensen die het mogelijk maken extra willen helpen, is het goed dit onderzoek er even bij te pakken. Wie de inzet van mensen serieus neemt, investeert vandaag nog in hun toekomst.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie