Pensioenplannen Nederlanders vaak te hoog

Jordi Smit
Torenhoge ambities hebben Nederlanders over hun pensioenplannen, maar kunnen ze het daadwerkelijk waarmaken? Lang niet altijd, zo blijkt uit onderzoek. Hun pensioen blijkt meestal niet zo hoog als ze zich hebben voorgesteld.

Ouderen en pensioenplannen

Wereldwijd wordt er veel over geschreven: het pensioenstelsel van Nederland waarbij ouderen van een hoog pensioen genieten. Ze kunnen daarmee bijna al hun pensioenplannen waarmaken. Nederlanders denken dit zelf ook. 26 procent van de Nederlanders verwacht namelijk dat ze meer geld nodig zullen hebben op hun oude dag dan ze daadwerkelijk aan pensioen zullen krijgen.

Verwachtingen pensioen

'Mensen die het minst verdienen, verwachten dat ze 100 procent van hun salaris nodig zullen hebben om hun kosten te dekken als gepensioneerden', vertelt Marike Knoef, hoogleraar economie aan de Universiteit Leiden en onderzoeker bij Netspar, aan nu.nl. 'Middeninkomens geven aan dat ze 70 tot 80 procent nodig zullen hebben van hun huidige salaris, en mensen met de hoogste salarissen zullen met 60 procent van hun salaris tevreden zijn.'

LEES OOK: Verander pensioenplannen: vertrek naar Hongarije

Pensioenplannen jongeren

Wat jongeren kunnen verwachten van hun pensioen? Nederlanders die in 2016 zijn beognnen met werken, kunnen een pensioen verwachten van rond de 79 procent van hun laaatste salaris voor pensionering, volgens de OESO. Dat hoge percentage is grotendeels te danken aan de steeds hogere pensioenleeftijd. 

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi