Pakketjes uit China te goedkoop: VVD wil actie

Pakketjes uit China te goedkoop: VVD wil actie

Redactie Baaz

De VVD vindt dat pakketjes uit China veel te goedkoop naar Nederland worden verstuurd. Nederlandse webwinkels gaan door de goedkope Chinese bestellingen achteruit. De VVD vindt dat het niet langer kan en wil dat het kabinet ingrijpt.

Dat China zichzelf kwalificeert als ontwikkelingsland, waardoor al jarenlang spullen spotgoedkoop naar Europa verscheept kunnen worden, vindt de VVD niet terecht. Die posttarieven worden de komende jaren wel verhoogd, maar de regeringspartij vindt dat niet genoeg. Naar schatting worden er dit jaar zo’n 27 miljoen pakketjes vanuit China naar Nederland gestuurd. Elk jaar stijgt dit aantal. Nederlanders spenderen voor enkele honderden miljoenen euro’s aan producten uit China. Vooral de Chinese internetwinkel Alibaba is populair. ‘We moeten onze bedrijven beschermen tegen oneerlijke concurrentie. Het lijkt er sterk op dat we daar nu in falen, omdat er massaal pakketjes uit China verstuurd worden onder de kostprijs. Nederlandse ondernemers kunnen daar nooit tegenop concurreren’, zegt VVD-Kamerlid Arne Weverling.

LEES OOK: Zo ontwikkel je skills met diversiteit....

Afspraken China en PostNL

Weverling zegt dat het erop lijkt dat er afspraken zijn tussen PostNL en China, waardoor de prijzen nog verder worden gedrukt. Hij doelt daarmee op een overeenkomst die PostNL in 2017 sloot met AliExpress (onderdeel van Alibaba). Door deze overeenkomst kreeg PostNL het exclusieve recht om als enige in Nederland pakketjes van AliExpress te bezorgen. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken liet deze maand aan de Tweede Kamer weten dat de overeenkomst geheim is. ‘Het kan zijn dat een webshop een bepaalde verkoopstrategie hanteert waarbij de verzendkosten voor de consument laag zijn maar de postvervoerder wel meer vergoed krijgt’, meldde Keijzer.

Weverling vindt het oneerlijk en wil dat de staatssecretaris die afspraken boven tafel krijgt en het opneemt voor de Nederlandse ondernemers. Ook wil de VVD dat het kabinet strenger gaat toezien op mogelijke staatssteun door de Chinese overheid aan Alibaba, wat ook een verklaring zou kunnen zijn voor de lage productprijzen. 

Donald Trump

Donald Trump kondigde vorig jaar aan uit de Wereldpostunie te willen stappen. Ook hij klaagt over de lage productprijzen en pakkettarieven die China betaalt.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie