Pakketdrukte blijft stabiel in aanloop naar kerst

Pakketdrukte blijft stabiel in aanloop naar kerst

Redactie Baaz

In de week van pakjesavond (week 49) was een op de vijf (18,8%) pakketten vertraagd. Dit blijkt uit de Pakketradar, een data-analyse van Wuunder. Hiermee is de gemiddelde vertraging vrijwel gelijk aan de week ervoor. Dat bijna twintig procent van de pakketten vertraagd is, is niet uitzonderlijk voor deze tijd van het jaar. Wel is het opvallend dat in week 49, over het algemeen een rustige week na Black Friday, twintig procent van de zendingen vertraagd is. Er is dan ook een stijging in het aantal vertragingen te zien ten opzichte van dezelfde week (week 49) in 2022. Toen was 6,8 procent van de pakketten vertraagd.

Meeste pakketten vertraagd in Zeeland

Op provinciaal niveau waren er behoorlijke verschillen in het aantal vertraagde pakjes. In Drenthe hoefde men het minst lang te wachten op hun pakket: daar kwam 10,3 procent van de pakketten met vertraging aan. In Zeeland en Utrecht had men minder geluk. Daar waren respectievelijk 33,2 en 24,9 procent van de pakketten vertraagd.

Verwachting week 50

De voorspellingen voor week 50 zijn rooskleurig. Vanaf het moment van scannen doen pakketten er de meeste dagen gemiddeld één dag over. Alleen de pakketten die dinsdag bij de verzender worden opgehaald, doen er wat langer over: gemiddeld anderhalve dag. De consument die deze week heeft besteld, of dit van plan is, hoeft zich dus weinig zorgen te maken.

Jeroen Gehlen, co-founder van Wuunder: “De vertragingen van afgelopen week zijn vrijwel gelijk aan de week ervoor. Ondanks dat we een stijging zien ten opzichte van dezelfde week in 2022, doen de pakketbezorgers goed werk. En gelukkig lijkt het erop dat ze weer een weekje bij kunnen komen en veel pakketten op tijd zullen leveren. Volgende week, de week voor kerst, is over het algemeen namelijk weer een drukkere week. Het risico dat de zaterdag voor kerst niet alles zal worden afgeleverd is groot. Consumenten doen er daarom verstandig aan om ruim op tijd te bestellen. Voor retailers is het raadzaam om bijvoorbeeld ook direct in parcelshops te leveren of een express of same-day vervoerder te gebruiken. Zo hebben zij een plan B om pakketten ook op drukkere dagen op tijd bij de consument te krijgen.”

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie