Overstappen naar een nieuwe hostingprovider? 5 tips voor een makkelijke migratie

Overstappen naar een nieuwe hostingprovider? 5 tips voor een makkelijke migratie

Redactie Baaz
Heb je een keuze gemaakt voor een nieuwe hostingprovider? Dan kan het migratietraject van start gaan. Maar niet zonder een gedegen voorbereiding, anders kom je voor onaangename verrassingen te staan.
 1. Welke data is essentieel?

  Het back-uppen van data is prioriteit nummer één. Ervoor zorgen dat de organisatie altijd beschikt over de actuele data die nodig is om de omgeving te herstellen, is waar het echt om gaat. Zorg voor een op maat gemaakte back-upstrategie en weet wat je te doen staat wanneer de primaire IT-omgeving er niet meer zou zijn. Doe regelmatig test-restores en pas de back-upstrategie steeds weer aan om zeker te weten dat je op een andere locatie altijd over de juiste data beschikt.

 2. Zorg voor een uitwijkmogelijkheid

  Zet de nieuwe structuur ook op een acceptatieomgeving als uitwijkmogelijkheid. Ook een ideale omgeving voor ontwikkelaars om de laatste testen te doen, voordat het in productie wordt genomen. Op acceptatie kan een ‘roll-back’-systeem opgezet worden, zodat er altijd terug in de tijd kan worden gegaan, mocht er iets onverhoopt niet goed gaan.

 3. Van deployen een dagelijkse handeling maken

  Doe regelmatig een zogenaamde ‘deploy’ (implementatie) van alle data naar bijvoorbeeld de desktop van ontwikkelaars om elke dag opnieuw te beginnen. Dat geeft de zekerheid dat iedereen na verloop van tijd de juiste, efficiënte methode hanteert, de juiste set data overgezet wordt en de totale duur van het overzetten van de dataset bekend is. Door het in het klein in dagelijkse werkzaamheden in te bouwen, neemt het praktisch alle onzekerheden bij een echte migratie weg.

 4. Snel naar een geoptimaliseerde omgeving

  Naar een nieuwe hostingprovider migreren, geeft direct mogelijkheden om gewenste verbeterpunten door te voeren. Door op de nieuwe omgeving stap-voor-stap een verbeterpunt te implementeren, kan het effect op de totale omgeving per punt precies worden bepaald. Daarnaast kan er naar hartenlust getest worden en bijvoorbeeld prestatiebenchmarks worden gedaan op de nieuwe omgeving wanneer deze nog niet in productie genomen is.

 5. Stem de livegang af met je hostingprovider

  Is de nieuwe hostingprovider op de hoogte wanneer de knop wordt omgezet? Zij hebben specialisten zitten die migratietrajecten vaker hebben gedaan en daarnaast hebben ze vaak al goede plannen liggen. Om meer zekerheid in te bouwen, zorg dan voor een hostingpartner die niet alleen denkt in beschikbaarheid van de infrastructuur maar ook je applicatielandschap kent en niet alleen weet welke configuraties nodig zijn om het applicatielandschap te integreren met de applicatie- infrastructuur maar deze ook direct voor je doorvoert.

Checklist 'Migratie Zonder Zorgen'

Managed hostingpartner True is gespecialiseerd in het migreren en integreren van applicaties met applicatie-infrastructuren. Als je wilt weten waar je gedetailleerd rekening mee moet houden dan kun je de migratiechecklist opvragen bij True.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie