Overheidssector kent een overschot aan werkzoekenden

Redactie Baaz
In de overheidssector wordt er gemiddeld door zeven personen gevochten om één functie.

Als je op dit moment op zoek bent naar een baan bij de overheid of in de non-profitsector, zal het een lastig verhaal worden, zo blijkt uit onderzoek van vacaturesite Jobbird. Volgens hun analyse wordt er in deze sector gemiddeld door zeven werkzoekenden gestreden om één functie.

Ook in de media- en communicatiebranche (4,7 werkzoekenden) en horeca (4,1 werkzoekenden) is er sprake van een schaarste. Er zijn simpelweg te weinig vacatures voor het aantal mensen dat werk zoekt in deze sectoren.

In de sector techniek en industrie is daarentegen juist keuze genoeg; daar kan een werkzoekende in principe kiezen uit 33 verschillende vacatures. Ook de ict- en bouwsector kennen een overschot aan vacatures.

Jobbird deed onderzoek naar 20.000 vacatures en 12.000 cv's. Op basis daarvan onderzocht Jobbird hoeveel mensen geschikt waren voor een bepaalde baan. Jan Peter Cruiming, oprichter van Jobbird.com, vindt het opvallend dat er in weinig sectoren schaarste heerst, maar dat er specifieke branches zijn waar deze juist opvallend groot is.

'Om mij heen hoor ik veel verhalen over ontslagrondes die eraan komen, dus de werkloosheid zal toenemen. De overheid doet er goed aan in te spelen op deze ontwikkeling. Nederland heeft straks behoefte aan goede techneuten, vaklieden in bouw en infrastructuur en ict'ers', legt Cruiming uit.

Volgens de oprichter van Jobbird.com is het noodzakelijk dat de regering inzet op verkorte studies voor sectoren waar een overschot heerst. 'Doen we dat niet, dan zijn we genoodzaakt personeel uit het buitenland te halen, terwijl er hier een miljoen mensen met een uitkering op de bank zitten.'

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie