Overal kunnen werken? MKB Werkplek maakt het eenvoudig!

Redactie Baaz
Overal je werk kunnen doen, net als op kantoor. Met dezelfde software en dezelfde bestanden. Dat is handig voor ondernemers én voor hun medewerkers.

‘Eigenlijk is het heel eenvoudig’, vindt Carolien Nijhuis, directeur Integrated Business Solutions Zakelijk Markt van KPN.‘Maar je moet wel anders over ICT durven nadenken. Niet meer alles zelf aanschaffen en beheren, maar het gaan zien als een dienst die je afneemt. Een service dus.’

Productief en effectief

Het grote voordeel van overal kunnen werken zoals op kantoor, is dat je flexibeler met je tijd kunt omgaan. Het is inmiddels zelfs aangetoond dat werknemers daar productiever door worden. Ze werken net zo makkelijk thuis als onderweg en de klassieke ‘negen-tot-vijf-mentaliteit’ verdwijnt naarmate er meer op output en minder op aanwezigheid wordt gemanaged. Daarbij levert het ook andere voordelen op in de sfeer van huisvesting en duurzaam ondernemen (minder autokilometers).

Maar hoe zorg je ervoor dat medewerkers ook buiten de kantoormuren kunnen beschikken over alle relevante software en bestanden? En hoe hou je daarbij de ICT-omgeving veilig en beheersbaar? Gelukkig zijn er tegenwoordig ook voor het MKB slimme werkplekdiensten die gebruikmaken van de cloud als centrale opslagplaats. De gegevens staan dan veilig opgeslagen en zijn via internet overal bereikbaar.

Toegankelijk en veilig

Een online werkplek is vergelijkbaar met een online dienst als telebankieren. Via je internetbrowser surf je naar de juiste site en logt in. Vervolgens doe je wat je wilde doen en uiteindelijk log je weer uit. Alle (vertrouwelijke) gegevens staan veilig opgeslagen op de servers van de bank en je hoeft zelf geen software op je pc te downloaden of bijvoorbeeld een nieuwe versie te installeren als het programma verbeterd wordt.

Bij een online werkplek gaat het in feite hetzelfde. Je logt via internet in op je werkplek, op dezelfde manier waarop je dat op kantoor zou doen. Dat kan vanaf iedere willekeurige pc, laptop of tablet met een internetaansluiting (kan ook een mobiel). Je krijgt zo toegang tot alle kantoorapplicaties, bestanden en bedrijfsgegevens, die staan opgeslagen in de streng beveiligde datacenters van KPN. Reuze gemakkelijk omdat het dus overal en altijd werkt. En ook veilig. Zonder gedoe met back-up tapes of geventileerde serverruimtes en bij calamiteiten zoals brand of inbraak blijven in ieder geval de bedrijfsgegevens gespaard.

Vanuit ondernemersperspectief is het ook nog eens financieel aantrekkelijk. Je betaalt een vast bedrag per maand per werkplek en bent daarmee overal vanaf. Geen licentiekosten, geen afschrijvingen op servers, geen of minder eigen ICT-personeel en altijd up-to-date. De kosten worden dus veel inzichtelijker en drukken niet meer op de balans, waardoor er ruimte vrijkomt voor andere investeringen. Bovendien gaat in veel gevallen het kostenniveau zelfs omlaag.

Touwtjes in handen

Sommige ondernemers vinden het een risico om alles ‘over internet’ te doen. Met de stabiliteit en betrouwbaarheid van moderne internetverbindingen, zeker de zakelijke varianten, is dat eigenlijk niet meer aan de orde. Voor extra zekerheid bestaan er echter ook hybride varianten. Daarbij beschik je over een beheerde server op eigen locatie, maar wordt alles ook automatisch en 1-op-1 geback-upt in de cloud. Via uitgebreide rapportages krijg je overigens inzicht in de performance van de werkplekdienst én in het gebruik ervan.

24/7 ondersteuning

KPN heeft met drie varianten van MKB Werkplek een passende werkplekdienst voor iedere onderneming. MKB Werkplek wordt voorzien van Office 365 (de cloudoplossing van Microsoft), een automatische back-up en beveiliging. Een belangrijk extra voordeel is dat je altijd beschikt over ondersteuning van de gespecialiseerde ICT-supportdesk, ook buiten kantooruren. Bij flexibel werken hoort immers ook flexibele ondersteuning. De medewerker die in het weekend thuis zijn rapport afmaakt, moet namelijk ook ergens terecht kunnen met zijn vragen.

MKB Werkplek van KPN is al met al een uiterst laagdrempelige oplossing die een belangrijke impuls kan geven aan het efficiënter, effectiever en flexibeler maken van de ICT-omgeving in uw bedrijf, ofwel: Net zo werken zoals op kantoor, maar dan niet op kantoor!

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie