Over welke cursussen moet personeel in de bouw minimaal beschikken?

Redactie Baaz
In de bouw is het uiteraard zeer belangrijk dat personeel over de juiste kennis beschikt. De meeste vakkundige technieken kunnen echter ook in de praktijk nog geleerd worden. Er zijn wel een aantal cursussen die je het personeel absoluut moet laten volgen. Het gaat dan om cursussen die voor veilige werkomstandigheden zorgen. Zo moet het personeel goed weten hoe ze veilig kunnen werken. Het blijkt dat er in de praktijk nog lang niet altijd zo veilig te werk wordt gegaan. Ben jij benieuwd hoe je zeker kunt zijn van veilige werkomstandigheden? Dan moet je personeel de volgende cursussen afronden.

De VCA cursus

De VCA cursus is binnen de bouw ontzettend belangrijk. De VCA is specifiek gericht op bedrijven waar er werkzaamheden gedaan worden die onveilig kunnen zijn. Voor aannemers in de bouw is het dus ontzettend belangrijk om een VCA certificaat te behalen. Hiervoor moet je al je personeel een VCA cursus laten volgen. Personeelsleden leren hoe belangrijk het is om een helm te dragen, maar er komen nog veel meer dingen aan bod. Of een VCA echt nodig is? De praktijk leert ons van wel, want er blijken nog veel mensen in de bouw te zijn die de regels niet goed kennen.

Er zijn verschillende VCA cursussen. Als leidinggevende zal je het VOL-VCA diploma moeten behalen, terwijl bij werknemers het B diploma voldoet. Ook zijn de cursussen bij bepaalde bedrijven ook in andere talen te volgen. Heb je bijvoorbeeld Poolse of Engelstalige werknemers in dienst? Dan is er voor deze personeelsleden ook een cursus in hun eigen taal te volgen. Op deze manier kan je er zeker van zijn dat ze de cursus ook echt goed begrijpen. Het niet goed begrijpen van de Nederlandse taal is een van de meest voorkomende oorzaken dat iemand niet slaagt voor het VCA-diploma.

De BHV cursus

Ook in de bouw heb je personeel nodig dat een BHV cursus heeft afgerond. BHV staat voor bedrijfshulpverlening. Iemand die deze cursus heeft afgerond weet wat er te doen staat als er een ongeluk gebeurt op de werkvloer. Het is belangrijk dat er binnen ieder bedrijf iemand aanwezig is die deze cursus heeft gevolgd. Een ongeluk zit in een klein hoekje en in de bouw geldt dit al helemaal. Door je personeel goed op te laten leiden, hoef jij je hier een stuk minder zorgen over te maken.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie