Oudere zzp'ers vaak onverzekerd

ZZP
Jordi Smit
Het aantal zzp'ers in de bouw met een arbeidsongeschiktheidsverzekering neemt rap af. Het is te duur en oudere bouwvakkers krijgen niet eens een polis. Dat meldt dagblad Trouw.

Een derde bouwvakkers verzekerd

Krap een derde van de zelfstandige bouwvakkers verzekert zich tegen ziekte of ongevallen. Hoge premies, maar ook weigerachtige verzekeraars spelen ze parten bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering, zeggen verzekeringsmaatschappijen en belangenclubs. Vooral bouwvakkers van boven de 45 jaar trekken aan het kortste eind. Verzekeraars verstrekken aan hen geen polis omdat het risico op gezondheidsproblemen bij deze groep groot is. Zijn timmermannen, schilders en stukadoors wel verzekerd, dan wordt hun verzekering om diezelfde gezondheidsrisico’s op hun zestigste beëindigd.

CBS over zzp'ers

Zeven jaar geleden was met bijna 43 procent van de toen 96.000 zelfstandige bouwvakkers een aanzienlijk groter deel verzekerd, tonen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Inmiddels is het aantal zelfstandige bouwvakkers in aantal gegroeid en maken ze zo’n 17 procent uit van het totaal aantal bouwers. Met die groei nam ook het aantal onverzekerden toe, ziet belangenclub Zelfstandigen Bouw. Had in 2010 nog 72 procent van haar leden een verzekering, vorig jaar was dat nog maar 31 procent, blijkt uit peilingen. Nog altijd veel in vergelijking met de 19 procent verzekerden onder alle zzp’ers, maar het zware werk in de bouw maakt hen extra kwetsbaar.

ZZP Nederland

Schrijnend, zegt voorzitter Maarten Post van Stichting ZZP Nederland. De onverzekerde bouwvakker die door ziekte of een ongeval niet aan het werk kan, komt in de bijstand terecht. Vaak tot aan zijn pensioen. 'Dat kan soms wel tien jaar duren.' Volgens voorzitter Charles Verhoef heeft Zelfstandigen Bouw leden die helemaal geen recht hebben op een bijstandsuitkering omdat ze te veel eigen vermogen hebben. Bouwvakkers met een eigen huis bijvoorbeeld. 'Die moeten eerst hun huis opeten.'

Daling zzp'ers door crisis

Werkgeversorganisatie AWVN vermoedt dat de daling van het aantal verzekerde zzp’ers in de bouw met name tijdens de crisis in de hand is gewerkt. Toen zagen zelfstandigen af van een dure arbeidsongeschiktheidsverzekering om tegen lage tarieven te kunnen werken voor bouwbedrijven. Verhoef van Zelfstandigen Bouw wijst vooral naar verzekeraars. 'In de crisis gingen premies voor mensen in de bouw met veertig tot vijftig procent omhoog. Velen haakten toen af.'

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi