‘Opdrachten vinden is het grootste struikelblok voor zzp’ers’

‘Opdrachten vinden is het grootste struikelblok voor zzp’ers’

Redactie Baaz

Uit een peiling van kennisbemiddelaar HeadFirst onder zelfstandig professionals blijkt dat nieuwe opdrachten vinden voor de zzp’er het grootste struikelblok is.

Het belangrijkste punt waar de zzp’er zich zorgen om maakt is het binnenhalen van opdrachten. Dit blijkt uit een peiling die HeadFirst onlangs heeft gehouden onder 10.000 zelfstandige professionals. Driekwart van hen geeft aan dat opdrachten binnenhalen hen zorgen baart. Uit de peiling blijkt ook dat zelfstandige professionals voornamelijk hun eigen netwerk gebruiken bij het zoeken naar een opdracht.

Advies

Rick Kruiswijk, algemeen directeur HeadFirst, stelt dat zzp’ers zich beter moeten voorbereiden op het veranderende economische klimaat: ‘De uitdaging om opdrachten binnen te halen is in de veranderende economie steeds groter. De zelfstandige professionals kunnen zich hierop beter voorbereiden. Bijvoorbeeld door zich, voordat ze daadwerkelijk op zoek moeten naar een nieuwe opdracht, al aan te sluiten bij een uitgebreid online kennisnetwerk.’

Onderzoeker Van den Born voegt daar aan toe dat zzp’ers er goed aan doen om zich te wenden tot een intermediair: ‘Te vaak laten zzp’ers deze kans nog onbenut. Het vinden van een opdracht via een intermediair heeft als belangrijkste voordeel dat je doorlopend van nieuwe opdrachten kan worden voorzien, terwijl je toch helemaal zelfstandig blijft en dus de opdrachten kunt aannemen die je zelf wilt.’

Meer aandacht

Daarnaast zijn vakmanschap, loyaliteit en respectvol samenwerken de belangrijkste kernmerken van zelfstandige professionals die het goed doen in de nieuwe ‘gig-economie’. Daarom adviseren HeadFirst en Van de Born de zelfstandig professional juist nu meer aandacht te besteden aan de persoonlijke presentatie en marketing om zijn/haar vakmanschap beter kenbaar te kunnen maken aan potentiële opdrachtgevers. Bovendien is het verstandig voor de professional zich niet op één kernspecialiteit te focussen, maar op twee kernspecialiteiten die met elkaar te maken hebben.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie