Onwaarheden in de cv: meer dan je denkt

Jordi Smit
Drie op de vier cv’s bevatten onwaarheden. Een vierde daarvan bestaat zelfs uit échte leugens. Dat blijkt uit onderzoek van Levent Bedrijfsrecherche. Een leugentje om bestwil blijkt dus veel vaker voor te komen dan menigeen zou denken. Onwaarheden in de cv kan een werkgever op den duur dan ook behoorlijk verrassen. Een groot probleem in de arbeidsmarkt.

Onwaarheden in de cv

De sollicitanten die zich mooier voordoen dan ze daadwerkelijk zijn: we hebben ze allemaal wel eens voor ons gehad. De mensen die zeggen dat ze ergens hebben gewerkt, terwijl dit niet waar blijkt te zijn. Of sollicitanten die beweren dat ze als manager veertig tot vijftig mensen hebben aangestuurd, maar in de praktijk dit niet hebben gedaan. Of mensen die zogenaamd bepaalde opleidingen hebben afgerond, terwijl ze voortijdig met de studie zijn gestopt. Het zijn slechts een aantal voorbeelden van een rits aan onwaarheden in de cv.

Reden onwaarheden in de cv

Waarom zou je dit als sollicitant doen als je je ook kunt focussen op je positieve kanten? Het lijkt erop dat mensen bang zijn dat ze de baan anders niet zullen krijgen. De HR-branche spande de kroon: 10,8 procent van de cv’s werd beoordeeld als ‘negatief’. Dat wil zeggen dat er feiten of omstandigheden bij de screening naar voren kwamen die een risico zouden kunnen vormen voor de organisatie.

LEES OOK: Vijf vaardigheden die zich later uitbetalen

Verklaring Omtrent Gedrag

Hoewel bij veel werkgevers om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) wordt gevraagd, blijkt dit niet de oplossing te zijn om alle leugens te vermijden. Er wordt hierin bijvoorbeeld niet meegenomen of iemand de juiste opleiding heeft gevolgd. Andere risico’s worden eveneens niet uitgesloten. Uit het onderzoek van Levent Bedrijfsrecherche blijkt dat in 0,29 procent van de gevallen een VOG werd afgewezen, terwijl bij hun eigen screening in 15 procent van de gevallen wel degelijk iets viel aan te merken op bijvoorbeeld de opleiding of werkervaring.

Het is dan ook aan te raden elke sollicitant uitgebreid te reviewen. Pas dan weet je écht of de sollicitant te vertrouwen is. Al is dit natuurlijk bij elke beroepsgroep anders. Een schoonmaker op een normale locatie hoeft geen zware screening te ondergaan, maar iedereen die op gevoelige of kritische functies zit, of mensen aanstuurt of begeleidt, zou dat wel moeten.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi