Onderzoek: meer mkb'ers in geldnood

MKB
Jordi Smit
Het aantal midden- en kleinbedrijven (mkb) met financiële problemen is de afgelopen drie maanden onverwachts gestegen. Die conclusie trekt het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf, meldt het AD.

Forse stijging mkb'ers

Dit instituut registreert met de zogeheten IMK-Index het aantal ondernemers dat in nood verkeert. Die index is gebaseerd op het aantal ondernemers dat een beroep doet op de bijstandsverlening voor zelfstandigen in de vorm van krediet of een uitkering. Volgens de laatste cijfers is het aantal bijstandsaanvragen door zelfstandige ondernemers, waaronder mkb'ers, in het derde kwartaal met 13 procent gestegen op jaarbasis. De toename is vooral goed te zien in de bouw en industrie. Een uitzondering is de zorg: daar daalde het aantal hulpvragen juist flink.

Verklaring financiële problemen mkb'ers

Het IMK heeft wel een verklaring voor de stijging van de financiële problemen bij mkb'ers. Het lijkt erop dat ondernemers door de economische zonneschijn minder voorzichtig zijn geworden en privé wat meer willen profiteren van goede tijden. 'Als het dan echt even tegenzit, kunnen de gevolgen groot zijn, ook wanneer een bedrijf in de kern gezond is’, vertelt Hans Dieperink, algemeen directeur bij het IMK. 

Index

De index geeft een beeld van het aantal ondernemers dat in zwaar weer verkeert en geldt als goede voorspeller voor het aantal toekomstige faillissementen.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi