Ondernemersorganisaties ontevreden over nieuwe Aanbestedingswet

Redactie Baaz
Deze week wordt de nieuwe Aanbestedingswet door de Tweede Kamer behandeld, maar ondernemersorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en MKB Infra vinden het voorstel onvoldoende.

De behandeling van het nieuwe wetsvoorstel werd in eerste instantie opgeschort, maar deze week bespreekt de Tweede Kamer de nieuwe regelgeving. De ondernemersorganisaties vinden echter dat het nieuwe voorstel nog niet ver genoeg gaat in het vergroten van de kansen voor het midden- en kleinbedrijf.

Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft in de nieuwe Aanbestedingswet de regel opgenomen dat de 'eisen proportioneel' moeten zijn. De overheid heeft samen met de bedrijven hiervoor een gids opgesteld. Deze is vrijwillig toepasbaar.

De ondernemersorganisaties geven aan dat dit nog te vrijblijvend is en willen dat de gids verplicht wordt. 'In de praktijk zie je dat veel overheden nog onnodige eisen stellen. Het is belangrijk dat dit verbetert', zegt een woordvoerder van MKB-Nederland tegen het Financieele Dagblad.

De VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) gaat hier niet in mee. Bestuurder Jan-Kees de Vet geeft aan dat de verplichting van de gids juist leidt tot krampachtige juridisering, omdat er te veel regels zouden ontstaan.

Een andere wens van de organisaties is dat opdrachten tot 1,5 miljoen euro in principe niet openbaar aanbesteed mogen worden. De gids schrijft voor dat enkele offertes moeten volstaan. Hierdoor zou de overheid ook kosten besparen.

Bestuurder De Vet is hier ook geen voorstander van, zo meldt hij het Financieele Dagblad: 'Zeker in tijden van bezuinigingen moet een gemeente ook kunnen kiezen voor maximale concurrentie.' Openbaar aanbesteden zou volgens hem ook geen extra kosten met zich meebrengen.

Mkb-bedrijven betogen al jaren dat de Aanbestedingswet moet veranderen. De kleinere bedrijven worden namelijk vaak uitgesloten voor opdrachten van de overheid, omdat er te hoge eisen worden gesteld. Zo kijkt de overheid naar de omzet en de capaciteit van een bedrijf. Voor mkb-bedrijven is het dan niet mogelijk om te concurreren met de grotere bedrijven.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie