Ondernemers tot 'ver in 2012' afhankelijk van Diginotar

Ondernemers tot 'ver in 2012' afhankelijk van Diginotar

Redactie Baaz

Het mkb blijft bij het verzenden van digitale belastingaangiftes afhankelijk van Diginotar.

Het uitgeven van Diginotar-certificaten zal 'tot ver in 2012' doorgaan, meldt Webwereld. De verlenging van de certificaten gebeurt op verzoek van de fiscus zelf. Ze doen dit om het bedrijfs-api (BAPI) in stand te houden. Dit is een zeer complex systeem, waardoor het niet eenvoudig is om zomaar afstand te doen van de certificaten.

De nieuwe certificaten zijn niet gekwalificeerd. Voor gekwalificeerde certificaten bestaan strikte regels. Het BAPI-kanaal maakt echter geen gebruik van gekwalificeerde certificaten, dus doet dit er niet toe. Voor een nieuw certificaat moet je nu eerst langs bij een van de zestien kantoren van de Belastingdienst voor 'fysieke identificatie'. Op handmatige wijze wordt deze dan verstrekt of verlengd.

De officiële migratie van de Diginotar-certificaten staat nog niet gepland. Daarvoor is de situatie te onduidelijk, erkent een woordvoerder van ministerie van Financiën.

Op termijn worden de beveiligingscertificaten, zoals verwacht, vervangen door certificaten van het ict-bedrijf Getronics.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie