Ondernemers introduceren wijn van de tap in kunststof vaten

Bart Remmers
Twee jonge ondernemers willen de markt veroveren met een nieuw concept: ‘Rank wijn in vat’. Het is wijn die bij de boer in kunststof vaten gaat en in het restaurant uit de tap komt.

Albert te Voortwis (36) en zijn vrouw Jantiene (35) zijn ruim tien jaar wijnspecialisten en importeren onder de naam Rank natuurlijke gemaakte wijnen van Europese bodem. Wijnen met een karaktervolle smaak en zo min mogelijke toevoegingen. 

De twee doen alles voor de smaak, niet omdat het hoort of nu eenmaal altijd zo gedaan is. Vanuit die werkwijze is ‘Rank wijn in vat’ ontstaan: de kwaliteitswijn die je van Rank gewend bent, maar dan in PET-vaten vervoerd en opgeslagen. Zo blijft de wijn volgens het duo op zijn best.

Smaak- en kwaliteitsgarantie

Deze manier van wijn opslaan, vervoeren en schenken is tamelijk ongewoon. Maar Rank wijn in vat blijft te allen tijde smaakvol en in perfecte conditie omdat het optimaal beschermd is tegen de elementen. Wijn in glazen flessen is namelijk vatbaar voor licht, lucht en temperatuurwisselingen, de vijanden van consistente smaak. En als de fles eenmaal geopend is, is de wijn een tikkende tijdbom totdat het oxideert. Rank wijn in vat garandeert een constante en optimale smaak en kwaliteit.

Rank gebruikt lichtgewicht, dubbelwandige vaten van polyethyleentereftalaat (PET). Dit Nederlandse ontwerp met de naam KeyKeg kan op elke tapinstallatie aangesloten worden. Voor het tappen is niet per se stikstof nodig, er kan zelfs met perslucht getapt worden. Het vat wordt vol lucht gepompt en de gelamineerde aluminium binnenzak die erin zit wordt leeg gedrukt (het bag-in-ball-principe). De wijn komt daardoor niet in aanraking met het tapgas of met zuurstof.

Hetzelfde budget

Horecazaken hebben volgens de ondernemers veel baat bij Rank wijn in vat. Zo is het, naast de behouden smaak, ook een stuk goedkoper dan wijn op fles. Flessen, etiketten en kurken zijn immers overbodig en met hetzelfde gemak kan er meer dan twee keer zoveel wijn worden vervoerd. Met hetzelfde budget kan een sommelier of eigenaar daardoor betere wijn inkopen, zo belooft het koppel.

In het restaurant of café bespaart Rank wijn in vat tijd, ruimte én afval. Eén vat van 20 liter vervangt 26 wijnflessen en horecapersoneel hoeft geen kurken te trekken, dozen te scheuren of glas naar de glasbak brengen. Alle aandacht gaat naar de gast, die snel en gestroomlijnd wordt bediend. En omdat de wijn stabiel blijft, smaakt het eerste glas Rank wijn in vat, net zo lekker als het laatste, aldus Albert en Jantiene.

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart