Ondernemers die leren omgaan met stress presteren beter
Ondernemers die leren omgaan met stress presteren beter

Ondernemers die leren omgaan met stress presteren beter

Redactie Baaz
Hard werken klinkt voor veel ondernemers niet onbekend in de oren. Het ondernemerschap eist veel van hen en daardoor hebben ze ook veel te maken met stress. Maar welke gevolgen heeft stress voor hen? Josette Dijkhuizen concludeert in haar proefschrift dat ondernemers concurrentievoordeel kunnen halen als ze leren omgaan met werkgerelateerde stress.

Als een van de weinigen doet Josette onderzoek naar het fenomeen stress bij ondernemers. In een studie onder 277 Nederlandse ondernemers kwam naar voren dat specifieke werkeisen als onzekerheid, risico, verantwoordelijkheid en altijd beschikbaar moeten zijn van grote invloed zijn op de stressbeleving. Ze onderzocht ook de relatie tussen stress en prestatie. Hieruit blijkt: hoe meer stress, hoe minder de ondernemer zijn of haar doelen haalt op financieel en persoonlijk vlak.

Bevlogenheid

Bevlogenheid is in het door Josette gebruikte Job Demands-Resources Model de tegenpool van stress. Die 'passie' is bij ondernemers veel hoger dan bij werknemers. Volgens de promovenda moeten ondernemers een zeker minimum niveau van bevlogenheid hebben om succesvol te zijn. Deze bevlogenheid zorgt voor een beter gevoel van persoonlijk succes, maar leidt niet per definitie tot betere financiële prestaties.

Consequenties

De bevindingen van Josette hebben belangrijke consequenties voor ondernemers, adviseurs, beleidsmedewerkers, mentoren en coaches. Ondernemers kunnen namelijk een belangrijk concurrentievoordeel halen als ze leren hoe ze effectief om kunnen gaan met werkvereisten en werkgerelateerde stress in training- en coachingprogramma’s. Adviseurs en coaches moeten deze bevlogenheid op peil houden tijdens trainingen.

Josette Dijkhuizen

Josette Dijkhuizen is ondernemer. Eind 2012 is zij door de Minister van Buitenlandse Zaken benoemd als Vrouwenvertegenwoordiger in de Koninkrijksdelegatie naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Zij is auteur van diverse managementboeken en geeft internationaal lezingen over ondernemerschap. Naast eerdere nominaties en prijzen, is zij op 15 juni ook benoemd als Topvrouw van Zuidoost Brabant. Op donderdag 25 juni promoveert ze aan Tilburg University.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie