Onderhoud van jouw bedrijfswagen

Redactie Baaz
Dit moet iedere ondernemer weten

Het is prettig voor je als jouw bedrijfswagen zo weinig mogelijk reparaties nodig heeft en dat er zo min mogelijk andere problemen voorkomen. Het is vervelend dat je met je bedrijfswagen bijvoorbeeld aan de kant van de weg staat door pech. Dit wil iedereen voorkomen. Het is daarom van belang om tijdig onderhoud aan de bedrijfswagen uit te voeren.

Soorten (zelf)onderhoud

Naast de gespecialiseerde onderhoudsbeurten, grote beurten en de APK keuringen in garages, kan je ook kiezen om zelf je bedrijfswagen te onderhouden.

Een paar voorbeelden hiervan zijn:

  • Verversen van de koelvloeistof
  • Schoonmaken van de koplampen
  • Vervangen van de filter
  • Vervangen van de olie

Stel je kiest ervoor deze activiteiten thuis uit te gaan voeren, kan dit je veel geld schelen. Voor de meeste bovenstaande activiteiten heb je wel bepaalde schroevendraaiers, moersleutels en/of andere voorwerpen nodig. Het is dus aan te raden om je hiervoor in te lezen als je kiest voor een eigen aanpak.

Korte toelichting op mogelijke zelfonderhoud:

➢ Het verversen van de koelvloeistof is nodig na ongeveer 30.000 gereden kilometers, zodat je bedrijfswagen niet overhit raakt.

➢ Schoonmaken van de koplampen hoef je niet naar een garage voor. Het is echter wel van belang om vooral in het donker met schone koplampen te hebben. Bij auto-onderdelenwinkels kan je voor veel minder geld een koplamprestauratiepakket kopen en zelf aan de slag in plaats van bij een garage.

➢ Vervangen van de filter is niet een ingewikkeld klusje. Ook is het op te lossen met een paar tientjes. Het filter helpt de bedrijfswagen om effectief te draaien en de warmte- en Ac-systemen te bevorderen.

➢ Elke 3000 tot 5000 kilometer is het van belang om de olie te vervangen. Dit is zelf te doen, maar kijk wel uit voor olievlekken!

Een APK keuring

Een APK keuring is een keuring die vaak (misschien wel elk jaar) terugkomt. Omdat het een veelvoorkomende keuring is, is het handig om te weten wat je te wachten staat met je bedrijfswagen.

Wat jij waarschijnlijk het belangrijkst vind om te weten: wat is de APK prijs?

Bij elke garage is de prijs anders voor een APK keuring. Elke garage bepaalt zijn eigen prijs. Er zit een verschil tussen benzine en dieselauto’s.Dit valt terug te zien in de prijzen van de keuring voor verschillende auto’s. De gemiddelde prijzen voor APK voor dieselauto’s valt tussen de 25 tot 50 euro. Dit is lager dan de gemiddelde prijzen voor dieselauto’s. Voor dieselautos ligt de gemiddelde prijs voor een APK keuring tussen de 45 en 70 euro.

Ga voordat je een APK keuring wil inplannen dus op onderzoek uit naar verschillende garages en prijzen. Dit raden we aan zodat jij niet tegen teleurstellingen en/of verrassingen loopt bij het zien van de rekening.

afbeelding van Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie