Omzet detailhandel op hoogste niveau sinds 2008
Detailhandel sloot 2015 goed af

Omzet detailhandel op hoogste niveau sinds 2008

Redactie Baaz
Ondernemers in de detailhandel – de meeste dan – hebben een goed 2015 achter de rug, zo blijkt uit omzetcijfers over het voorbije jaar.

Detailhandel had prima decembermaand

Alle lichten stonden al min of meer op groen, maar nu maakt CBS het officieel: de detailhandel heeft 2015 positief afgesloten.
 
De omzet was in december 3,3 procent hoger dan een jaar eerder. Over heel 2015 heeft de detailhandel een omzetstijging van 1,4 procent genoteerd. Sinds 2008 was de omzetgroei niet zo hoog. 

Volumegroei detailhandel

De omzetgroei in december komt logischerwijs vooral door meer verkopen in verband met de feestdagen, het volume groeide met 3,4 procent.  De prijzen lagen, net als in november, op ongeveer hetzelfde niveau als een jaar eerder. Verder had ook de samenstelling van de koopdagen, met een maandag minder en donderdag meer dan een jaar eerder, een positieve invloed op de omzet in december.
 
De detailhandel heeft in 2015 een omzetstijging van 1,4 procent behaald. Sinds 2008 was de omzetgroei niet zo hoog. De verkopen groeiden in 2015 met 2,3 procent, prijzen lagen ongeveer een procent lager dan een jaar eerder. Zowel bij de winkels in voedings- en genotmiddelen als de non-foodwinkels nam de omzet toe. 

Lager dan begin crisis

Bij de winkels in voedings- en genotmiddelen was de omzet 2 procent hoger, vooral doordat er meer verkocht werd. De omzet van de winkels in non-food nam met een procent toe. Het volume groeide met 2 procent, het prijsniveau was 0,7 procent lager dan in 2014.
 
Ondanks dat er in 2015 meer is omgezet, ligt het niveau nog bijna 6 procent lager dan bij het begin van de crisis in 2008. Bij de non-foodwinkels is dit zelfs ruim 16 procent. De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben echter de omzet sinds 2008 met bijna 10 procent zien toenemen.
 
Nog een keer de prognoses voor 2016, wat mag de detailhandel verwachten?

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie