Omzet bouw 12 procent hoger in eerste kwartaal 2023
Meer omzet in de bouwsector

Omzet bouw 12 procent hoger in eerste kwartaal 2023

Redactie Baaz

Omzetstijging en verschuivingen in de bouwsector

Snel groeiende omzet in de bouw

De omzet van de bouw is in het eerste kwartaal van 2023 met 12,3 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder. Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen was in het eerste kwartaal ruim een kwart lager dan een jaar eerder. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de bouwsector.

De omzetstijging in de bouw komt voor een belangrijk deel door hogere prijzen. Zo waren de binnenlandse afzetprijzen van de hout- en bouwmaterialenindustrie 15,6 procent hoger dan een jaar eerder en steeg de omzet met 8,6 procent.

In de burgerlijke en utiliteitsbouw is de omzet met 8,6 procent gestegen, bijna evenveel als vorig jaar. De grond-, water- en wegenbouw (GWW) deed het met een groei van 11,3 procent een stuk beter dan een jaar eerder. De omzet steeg toen met nog geen vijf procent. Gespecialiseerde bouwbedrijven behaalden een groei van 15,8 procent, ruim vijf procent meer dan vorig jaar.

De omzet van kleine bouwbedrijven tot 10 werkzame personen steeg in het eerste kwartaal met gemiddeld 14,4 procent. Middelgrote bedrijven met 10 tot 100 werknemers behaalden een omzetstijging van 8,8 procent. Als enigen in de bouw zagen middelgrote GWW-bedrijven hun omzet dalen; een daling van 2,4 procent. Kleine GWW-bedrijven behaalden in tegenstelling daarmee de hoogste omzetstijging in de bouw met een groei van meer dan 20 procent. De omzet van grote bouwbedrijven vanaf 100 werkzame personen steeg met 13,0 procent.
omzet bouw

Faillissementen opnieuw gestegen

In het eerste kwartaal van 2023 gingen 92 bouwbedrijven failliet. Een jaar eerder waren dat in het eerste kwartaal 77. Het aantal faillissementen is daarmee al vier kwartalen op rij gestegen. De meeste faillissementen kwamen voor bij de gespecialiseerde bouw. In het eerste kwartaal van 2023 waren dat 52 faillissementen.

28 procent minder vergunde nieuwbouwwoningen 

In het eerste kwartaal van 2023 werd voor 12,8 duizend te bouwen woningen een vergunning afgegeven, het laagste aantal sinds het tweede kwartaal van 2016. Dit is bijna 28 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2022.

Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een indicator voor het aantal woningen dat in de nabije toekomst gebouwd wordt. De gemiddelde doorlooptijd vanaf de vergunningverlening is ongeveer twee jaar. Woningtransformaties, zoals het omzetten van kantoren in woningen, zitten niet in de cijfers over bouwvergunningen.
omzet bouw

Bouwkosten woningen lager, voor bedrijfsgebouwen hoger

De vergunde bouwkosten voor alle woningen daalden ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022 met bijna 29 procent naar bijna 2,6 miljard euro. De bouwkosten voor de bouw van nieuwbouwwoningen daalden met ruim 30 procent ten opzichte van die van voorgaand jaar tot ruim 2,0 miljard euro. De bouwkosten voor de verbouw van woningen daalden met ruim 20 procent tot 504 miljoen euro.

De vergunde bouwkosten voor bedrijfsgebouwen waren bijna 2,0 miljard euro in het eerste kwartaal, bijna 16 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal in voorgaande jaar. Nieuwbouw was goed voor bijna 1,5 miljard euro, bijna 23 procent meer dan een jaar eerder. De bouwsom voor de verbouw van bedrijfsgebouwen nam met bijna 1 procent toe tot 529 miljoen euro.
omzet bouw

Foto van © Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie