Nu je eigen horecazaak starten: goed idee?

Nu je eigen horecazaak starten: goed idee?

Redactie Baaz

Als je al jaren droomt van het openen van je eigen horecazaak dan zijn er altijd wel redenen om het niet nu te doen. Het is crisis, er is een pandemie met lockdowns, er is net een nieuwe horecazaak geopend waar iedereen massaal heen trekt. Maar dit soort situaties kunnen ook juist een goede reden zijn om het wel te doen. Als je je weet te onderscheiden van de massa dan is de kans groot dat de gasten vanzelf wel komen. En een pandemie? Die kans is niet zo groot. Uit statistieken blijkt dat de wereld ongeveer eens per eeuw wordt getroffen door een pandemie. Als die theorie klopt dan zijn we er voorlopig weer even vanaf.

Wat heb je nodig voor een goede start?

Om je horeca avontuur goed te starten is het wel handig als je startkapitaal hebt. Neem je een bestaande zaak over en liep die goed, dan is de kans groot dat je gewoon een lening kunt krijgen, bijvoorbeeld voor nieuwe horeca tafels en stoelen. Misschien wil je de keuken moderniseren of aanpassen aan de nieuwe menukaart die je wilt introduceren bij de opening. Als je een lening aanvraagt is er vrijwel altijd een businessplan nodig met duidelijke uiteenzetting van de verwachte omzet en winst. Aan de hand daarvan kan de bank beoordelen of je genoeg geld gaat verdienen om de lening te kunnen aflossen.

Ga goed voorbereid van start

Wil je een succes maken van je bedrijf dan is het niet verstandig om volkomen onvoorbereid in het diepe te springen. Ga eerst met een financieel adviseur om de tafel om te berekenen wat de verwachtingen zijn. Hoe hoog is de verwachte omzet en winst? Hoeveel geld is er nodig om het bedrijf te moderniseren als dat nodig is? Wil je de zaak onveranderd voortzetten of wil je veranderingen doorvoeren? Een kritische blik op het meubilair is ook niet verkeerd. Kunnen de tafels en stoelen nog even mee of wil je bij KAJA, leverancier van horeca meubilair, een compleet nieuwe inrichting bestellen? Als je een terras hebt, dan verdient dat ook aandacht. Het terras is je visitekaartje. Als dat er goed uitziet is de kans groot dat mensen een tafeltje kiezen of naar binnen lopen.

Houd zicht op je omzet

Zeker in het begin is het belangrijk om goed zicht te houden op je omzet en winst. Als de zaken toch minder goed gaan is het belangrijk om dat zo snel mogelijk te weten. Wellicht kun je bijsturen om het tij te keren. Bekijk ook in welke periode van het jaar je de deuren opent. Als je gelijk ook je terras kunt openen is de kans een stuk groter dat je meteen genoeg klanten kunt verwelkomen. Midden in de winter open gaan kan ook, maar dan heb je wellicht wat meer reclame nodig om mogelijke gasten te verleiden om langs te komen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie