Nissan vreest onbetaalbare auto's

Sterre Hartjes
Een no deal-Brexit zorgt mogelijk voor een tarief van tien procent over Nissanauto’s. Het autobedrijf stelt bang te zijn, omdat de auto’s daardoor onbetaalbaar worden. Het zou voor de Europese activiteiten slecht uitpakken wanneer het Verenigd Koninkrijk zonder afspraken de EU verlaat.

Daarnaast zou de Brexit zorgen voor vertraging in het produceren van de auto's door de grenscontroles.

Nissan Juke SUV

De productie van de nieuwe Nissan Juke SUV vindt vooralsnog plaats in Sunderland. Hier staat de grootste fabriek van het Verenigd Koninkrijk. Dit besloot Nissan al in 2015, een jaar voor het Brexit-referendum. Keuzes als deze worden ruim van tevoren gemaakt en daarom houdt Nissan voet bij stuk.

LEES OOK:Brexit zorgt voor verhuizingen bedrijven naar Nederland

Verschillende automerken verplaatsen juist de productie van hun voertuigen naar locaties buiten het Verenigd Koninkrijk om problemen met de Brexit te voorkomen. De auto-industrie waarschuwde eerder al voor stilstand van de productie wanneer een no deal-Brexit doorgaat.

Nissan Quashqai

Toch is de productie van de nieuwe Nissan Quashqai nog onzeker. Deze zou in 2020 moeten plaatsvinden in Sunderland. Het bedrijf meldde dat dit afhangt van de veranderingen van vrijhandelsverdragen. Hierdoor lijkt het er dan ook op dat een no deal-Brexit de doorslag kan geven om ergens anders de productie voort te zetten.