Nieuwe financieringsvormen vaak onbekend bij zzp'ers en mkb'ers
Nieuwe financieringsvormen vaak onbekend bij zzp'ers en mkb'ers

Nieuwe financieringsvormen vaak onbekend bij zzp'ers en mkb'ers

Redactie Baaz
Ondernemers zijn vaak nog onbekend met nieuwe vormen van financiering van een bedrijf, zo blijkt uit 'Mkb financiering: behoefteonderzoek en analyse'. Dit onderzoek is uitgevoerd door de Kamer van Koophandel in samenwerking met Hogeschool Utrecht en werd ingevuld door ruim 3000 zzp'ers en mkb'ers.

De KvK concludeert dat ondernemers vooral gebruikmaken van de traditionele financieringsvormen, zoals bankleningen of het afsluiten van een hypotheek. Doordat ondernemers nog onbekend zijn met nieuwe vormen van financiering worden deze dus nauwelijks gebruikt. Daarom wil de KvK meer doen om ondernemers te helpen met hun financieringsbehoefte. 'Veel ondernemers staan voor het verkeerde loket. Ze gaan naar de bank en worden daar vaak afgewezen. Ze kunnen beter alternatieven proberen, zoals factoring, leasing of Qredits', zo vindt Lex van Teeffelen, lector Financiële en Economische Advisering aan Hogeschool Utrecht.

Alternatieve financieringsvormen

De ondernemers kregen in het onderzoek 24 financieringsvormen en veertien overheidsregelingen voorgelegd. In de top 5 van meest gebruikte financieringsvormen staan de hypotheek, de reguliere banklening, het verhogen van de rekening-courant, de lening van familie en vrienden en de vooruitbetaling door klanten. Gemiddeld gezien weten mkb'ers iets meer van financieringsvormen dan zzp'ers, maar ook mkb'ers maken beperkt gebruik van alternatieve vormen.

Bij zzp'ers is het opvallend dat de starterslening, crowdfunding en het overbruggingskrediet bij vier van de vijf zzp'ers (deels) bekend zijn, maar door slechts 1 tot 2 procent van de zzp'ers worden gebruikt. Vier van de vijf mkb'ers kennen (deels) het overbruggingskrediet, operationele leasing, de starterslening en crowdfunding, maar slechts 1 tot 3 procent van de mkb’ers maakt er gebruikt van.

Overheidsregelingen zijn veel minder bekend bij ondernemers. De bekendste is de Kleinschalige Investeringsaftrek die de helft van de zzp’ers kent en twee derde van de mkb’ers.

Kijk hier voor het onderzoek.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie