Nieuw verkooprecord elektrische auto's

Jordi Smit
Al jaren proberen producenten, overheden en velerlei organisaties er ons van te overtuigen: elektrisch autorijden heeft de toekomst en over een aantal jaar doen we niet anders. Het lijkt te werken, want de verkoop van elektrische auto's is in 2019 verdrievoudigd ten opzichte van het vorige jaar; dat is een verkooprecord

Behaalde verkooprecord

In totaal werden 24.024 volledig elektrisch aangedreven auto's geregistreerd. Dat is een nieuw verkooprecord, aldus brancheverenigingen RAI Vereniging, BOVAG en dataspecialist RDC.

5,4 procent elektrisch

Van alle auto's die in 2018 op kenteken werden gezet, was 5,4 procent elektrisch. In december verkochten dealers opvallend veel elektrische auto's, voornamelijk uit het duurdere segment. Een belangrijke reden is dat kopers de wijziging van de fiscale regels voor bijtelling bij duurdere elektrische modellen per 1 januari voor wilden zijn.

Dit jaar opnieuw verkooprecord?

BOVAG en RAI Vereniging verwachten dat ondanks de nieuwe fiscale regels die minder gunstig zijn ten opzichte van vorig jaar, de verkoop van elektrische auto's ook dit jaar zal groeien. Dat komt door een groter aanbod van elektrische middenklassers. De stijging zal niet zo explosief zijn als vorig jaar, voorspellen de organisaties.

LEES OOK: Tesla Model 3 vanaf februari eindelijk in Nederland

Stemming omgeslagen

‘De stemming in Nederland rond elektrische auto’s is in amper tien jaar tijd volledig omgeslagen. Werden auto’s als de Toyota Prius tien jaar geleden nog meewarig nagekeken, tegenwoordig zijn maar liefst vier op de vijf Nederlanders bereid om over te stappen op meer duurzame vormen van vervoer. De elektrische auto prijkt boven aan het wensenlijstje. Want we blijven ons toch het liefst met de auto vervoeren, zowel zakelijk als privé', ronkte een onderzoek van MoveMove, de full-service mobiliteitspas van MultiTankcard (MTc), afgelopen najaar.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi