NETGEAR Orbi Pro: draadloos netwerk voor het MKB

NETGEAR Orbi Pro: draadloos netwerk voor het MKB

Redactie Baaz

We waren al te spreken over NETGEAR’s Orbi-systeem, een gemakkelijk te installeren en beheren netwerksysteem. Nu, met de Orbi Pro, komt het bedrijf ook de zakelijke markt tegemoet met eenzelfde eenvoudig systeem.

De Orbi Pro van NETGEAR komt veel organisaties ongetwijfeld als geroepen. Laten we eerlijk zijn, het installeren en onderhouden van een bedrijfsnetwerk heeft geen prioriteit bij veel ondernemers. Dat is dan ook de reden dat dit veelal uit handen gegeven wordt aan derde partijen. Met de Orbi Pro van NETGEAR hoeft dat niet meer. Dit systeem is specifiek bedoeld voor diegenen die snel een eigen veilig bedrijfsnetwerk willen opzetten zonder dat je hiervoor veel IT-kennis nodig hebt.

Specificaties

Het systeem bestaat uit een router en een satelliet, eventueel uit te breiden met meer satellieten. Out of the box geeft de Orbi Pro al een behoorlijke dekking met 350 vierkante meter, wat je per satelliet nog eens kunt vergroten met 185 vierkante meter. Zowel op de router als de satelliet vind je ethernetpoorten, handig wanneer je een netwerkprinter gebruikt of je IP-telefoontoestel ergens in moet prikken.

De belangrijkste rol is echter weggelegd voor het draadloze netwerk. Of eigenlijk, ‘netwerken’, want standaard staan er drie netwerken ingesteld: een netwerk voor adminstrators om je infrastructuur te beheren, een netwerk voor werknemers voor de productiviteit en een gastnetwerk

De netwerken zijn geheel geïsoleerd, wat de bescherming van data van gebruikers op elk netwerk ten goede komt. Dat niet alleen, het stelt je ook in staat om de beschikbare bandbreedte beschikbaar te stellen voor het netwerk waar deze het hardst nodig is. Zo behoeft een administratornetwerk over het algemeen minder bandbreedte dan een netwerk voor werknemers waar productiviteit prioriteit heeft.

Installatie

Het installeren van het systeem gaat zoals verwacht erg makkelijk. Met het downloaden van de bijbehorende app hoef je in feite enkel maar de installatie te bevestigen en heb je het netwerk zo ingesteld. Router en satellieten worden automatisch gevonden en geconfigureerd. Wil je het netwerk liever aanpassen of meer geavanceerde configuraties doorvoeren, dan kun je dat doen via de, ook al gebruiksvriendelijke, webinterface. Hier kun je de router bijvoorbeeld configureren om als VPN-server te fungeren, wat veel organisaties zal aanspreken.

Praktijk

Het Orbi Pro-systeem is een zogenaamd tri-band systeem gebaseerd op NETGEAR’s eigen Fastlane3-technologie. Hiermee is er een constante verbinding tussen router en satellieten zonder dat dit ten koste gaat van de 2.4Ghz- en 5Ghz-band. 

De doorvoersnelheid bedraagt maximaal 3Gbps en dat levert je in de praktijk een razendsnel netwerk op. Wel loont het de moeite om te kijken hoe je de bandbreedte van het netwerk wilt verdelen zodat je optimale snelheden biedt voor zowel je medewerkers als je gasten. Dit is echter gemakkelijk naar wens aan te passen in de webinterface van het systeem. 

Prettig is dat het systeem relatief snel schakelt van router naar satelliet en van satelliet naar satelliet schakelt om verbinding met devices te leggen. Dit betekent in de praktijk dat je altijd een optimale verbinding met het netwerk hebt, ook wanneer je veel door je bedrijfspand beweegt. 

Waar andere systemen pas zoeken naar een optimale verbinding wanneer het signaal simpelweg te zwak wordt, schakel je bij de Orbi Pro al over naar een andere client wanneer het signaal overlapt. Zo valt het netwerk dus nooit weg en dat komt de productiviteit ten goede en neemt irritatie van wegvallende verbindingen weg.

NETGEAR Orbi Pro groeit met je mee

Het is al enkele malen ter sprake gekomen, maar de mogelijkheid tot uitbreiding van het systeem verdient het om even extra onderstreept te worden. Je kunt naar wens meer satellieten in jouw netwerk plaatsen waarmee je dus een zeer schaalbare oplossing in huis haalt wat meegroeit met jouw bedrijf. Dat bespaart je een hoop kosten en maakt dat je slechts betaalt voor dat wat je gebruikt. Bovendien houdt het je netwerk erg overzichtelijk en daarmee beheersbaar.

Conclusie

Hoe groot jouw organisatie ook is, het NETGEAR Orbi Pro-systeem leent zich prima om je netwerk mee in te richten. Leuk is dat het systeem er stijlvol uitziet, maar leuker is het dat het je een razendsnel netwerk bezorgd wat ook enorm beheersbaar is. 

Bovendien zijn de vooraf ingestelde netwerken voor veel organisaties een uitkomst en is er ook gedacht aan de nodige security. Tel daarbij het gemak van beheersbaarheid op via de app en de webinterface en de prettige schaalbaarheid, en je hebt een netwerkoplossing waar je als ondernemer eigenlijk niet omheen kunt.

SPECS
Prijs € 529,99
Gecombineerde snelheid 3.000 Mbps (1733 + 866 + 400Mbps)
Dedicated Backhaul 4x4 (1.7Gbps)
Wifi Tri-band, MU-MIMO; beamforming
Opslag en geheugen 4GB flash en 512MB RAM
Gigabit ethernet-poorten (router) 1xWAN; 3xLAN
Gigabit ethernet-poorten satelliet 4xLAN
Info netgear.nl

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie