Nederlandse Volareo gaat strijd met Amazon’s Alexa aan

Nederlandse Volareo gaat strijd met Amazon’s Alexa aan

Redactie Baaz
Een op de zes Amerikanen bezit al een slimme speaker en in de toekomst zullen spraakgestuurde speakers gemeengoed zijn. Deze speakers respecteren de privacy van de gebruikers echter niet altijd. Volareo, de Nederlandse uitdager van Amazon’s Alexa, zegt dat wel te doen.

De speaker is volgens de makers onafhankelijk en maakt het gebruik van de blockchain, waarmee het ervoor zorgt dat muzikanten sneller en eerlijker betaald worden.

Hoewel de slimme speaker-markt jong is, wordt hij al gedomineerd door een handvol bedrijven. 'Dit vraagt om een onafhankelijk alternatief, dat gebruikers toegang geeft tot alle software en e-commerce die er is. Daarom is Volareo een open platform. Ook maakt deze speaker gemakkelijkere en transparantere donaties voor artiesten mogelijk, door middel van cryptocurrency en voice technologie. Je kunt muzikanten namelijk een ‘fooi geven’ met deze digitale munt: met een druk op de knop of door te klappen met je handen, doneer je crypto - en dus geld - aan een artiest', aldus Nick Yap, de bedenker van Volareo (links op de foto).

Onafhankelijk en open source

Het is tijd voor een uitdager voor de huidige slimme speakers, stellen de oprichters van Volareo. Yap: 'In 2020 is de totale slimme speaker-markt goed voor 45 miljard dollar, maar de meeste speakers dringen een dienst of product van de speaker-producent op. Dat kan en moet anders. Daarom is Volareo een open platform voor blockchain-gerelateerde streaming-, ticket- en merchandise-bedrijven. Dat zorgt voor verbinding en keuzevrijheid voor gebruikers. We zien Volareo als ‘de Linux van de smart speakers’.'

Volareo gaat strijd met Amazon’s Alexa
De betalingen van muzikanten via de Volareo-speaker verloopt via de blockchain en daarmee door middel van diverse cryptomunten, zoals Musicoin. Inmiddels hebben zich al zo’n 3.500 artiesten aangesloten bij dit platform. Yap: 'De muziekindustrie heeft dus overduidelijk behoefte aan innovatie, een nieuwe inkomstenstroom voor artiesten en transparantie. Artiesten maken zich zorgen over de macht van platenmaatschappijen. Het is ook logisch dat platenmaatschappijen innovaties tegenhouden, want ze profiteren van de status quo. Muziekliefhebbers en artiesten kiezen echter wel voor verandering.'

Artiesten verder helpen met informatie

Volareo beoogt met zijn innovatie minder bekende artiesten te helpen, die nu nog niet of amper profiteren van streamingdiensten. De speaker zorgt er ook voor dat artiesten ontdekken wie hun fans zijn. Yap: “Artiesten krijgen die informatie zelden van hun labels of van streamingdiensten. Zonde, want met die info kunnen ze een concert plannen in een stad waar veel van hun luisteraars wonen. Sneller in contact komen met je fans, zorgt ervoor dat je als muzikant nog sneller kunt leven van je muziek of zelfs kan doorbreken.”

Volareo is via Indiegogo te bestellen en kost zo’n 85 euro (99 dollar); de speaker wordt begin 2019 geleverd.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie