Nederlandse steden domineren top 5 duurste huurwoningen in Europa

Nederlandse steden domineren top 5 duurste huurwoningen in Europa

Redactie Baaz

Nederland behoort tot de duurste landen in Europa als het gaat om het huren van een woning met Amsterdam, Rotterdam en Den Haag in de top 5 van meest prijzige steden. Dit blijkt uit de International Rent Index by City over het eerste kwartaal van 2024 van HousingAnywhere, Europa's grootste platform voor verhuur van woonruimte voor de middellange termijn. Hoewel de huurprijzen in Europa over het algemeen stijgen, is er een afnemende trend te zien in de huurindex. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn de prijzen op jaarbasis met 3,8% gestegen, wat een daling betekent ten opzichte van de 5,8% aan het einde van 2023.

“Hoewel de inflatie iets afneemt, blijven huurders de hoge prijzen voelen in de portemonnee. Tegelijkertijd zien we dat de stijgende bouwkosten een risico vormen voor de bouwplannen van gemeenten. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, moeten bedrijven en beleidsmakers meer prioriteit geven aan samenwerkingsverbanden om sneller nieuwe woningen te realiseren. Wanneer zij samen het aanbodtekort aanpakken, zal dit de druk op de Europese huurmarkt op de lange termijn verlichten”, aldus Djordy Seelmann, CEO van HousingAnywhere. Uit onderzoek blijkt dat 52% van de leiders van speciaal gebouwde studentenhuisvesting (PBSA) verwacht dat het nodig zal zijn om de huurprijzen te verhogen om de stijgende bouwkosten te compenseren.

Amsterdam, Rotterdam en Den Haag in top 5 duurste steden

Amsterdam en Den Haag staan in de top 5 van duurste steden in Europa met de hoogste prijzen voor appartementen, kamers en studio's. Rotterdam staat op de vierde plaats met de hoogste huurprijzen voor appartementen. Dit benadrukt de aanhoudende uitdagingen op het gebied van betaalbaar wonen in Nederland.

Als we naar verschillende soorten woningen kijken, blijft Amsterdam de duurste stad om te wonen. Huurders betalen gemiddeld €2.275 per maand voor een appartement, €1.740 voor een studio en €963 voor een kamer. Deze prijzen zijn van toepassing op woningen die meestal gemeubileerd zijn en in sommige gevallen zijn nutsvoorzieningen inbegrepen. Amsterdam staat ook steevast in de top 5 duurste woningen op basis van de prijs per vierkante meter. Zo betaalde je in het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld €32 per m² voor een appartement, terwijl dit in Budapest slechts €17 per m² was. Daarnaast is de prijs per m² van een kamer in Amsterdam (€12) vier keer zo hoog als in Porto (€3).

Rotterdam en Den Haag maken de top 5 compleet van steden met de duurste appartementen, na Amsterdam, Rome en Parijs. 

Door het gebrek aan woningaanbod in Nederland en de schaarste van studio's in vergelijking met andere woningtypes, kunnen de mediane huurprijzen van studio's in Amsterdam, Den Haag en Utrecht afwijkingen vertonen vanwege de beperkte steekproefomvang.

Duurste en goedkoopste woningen in Europa

Amsterdam en Rome behouden hun positie als de twee duurste steden voor appartementen, met een lichte jaarlijkse stijging van de huurprijzen van respectievelijk 0,1% en 2,6%. Turijn en Valencia laten de hoogste jaarlijkse stijgingen van de huurprijzen zien, met respectievelijk 37,5% en 33,3%. Desondanks behoren ze nog steeds tot de Europese steden met de laagste huurprijzen, namelijk € 1.100 en € 1.400.

De prijzen in het kamersegment daalden op kwartaalbasis, zij het minimaal met 1%. Deze daling resulteert in een lagere jaarlijkse prijsstijging dan de rest van de woningtypes. Duitse en Nederlandse steden domineren de lijst van duurste steden voor kamers. Utrecht stijgt aanzienlijk op de ranglijst, met een stijging van 26,4% op jaarbasis. Gemiddeld kost een appartement in de stad €850 per maand vergeleken met €795 per maand in het vierde kwartaal van 2023.

De International Rent Index by City van HousingAnywhere analyseert prijsvariaties van kamers, appartementen met één tot drie slaapkamers en studio's die op het platform worden aangeboden en de interesse wekten van potentiële huurders. Van de 67.000 geanalyseerde woningen in 28 Europese steden is 98% gemeubileerd en bij 62% waren nutsvoorzieningen inbegrepen in de prijs.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie