Nederlandse startup begint eigen 'Spotify'

Jordi Smit
Ooit geprobeerd klassieke muziek op Spotify te beluisteren? Grote kans dat het niet lukte. Een Nederlandse startup besloot daarom een eigen streamingsdienst op de Nederlandse markt te brengen speciaal voor klassieke muziek. Wegens groot succes gaat Primephonic, zoals de app heet, nu richting de VS.

Inkomsten op peil door Spotify

De app werd gisteren gelanceerd in de Verenigde Koninkrijk. De Nederlandse markt van liefhebbers van klassieke muziek is klein, dus richt CEO Thomas Steffens zich op Amerika. De Amsterdammer maakte zich zorgen om de toekomst van klassieke muziek. De sector profiteert namelijk niet van de populariteit van streaming. De muziekindustrie had het lang moeilijk toen illegaal downloaden gewoon werd, maar dankzij de straming bij bijvoorbeeld Spotify komen de inkomsten weer op peil. Dit is echter niet het geval in de klassieke muziek.

Spotify vergeet klassieke muziek

Waar ongeveer 5 procent van alle beluisterde muziek klassiek is, krijgt de tak maar 0,3 procent van de royalties van streamingdiensten. 'Een existentieel probleem voor de klassieke muziek', vreest Steffens. Amateurpianist Steffens was ‘gefrustreerd’ over Spotify – de dienst werkt niet goed voor een liefhebbers van klassiek. 'Spotify presenteert klassieke muziek voor bij het slapen, voor bij het eten – altijd op de achtergrond dus, het wordt niet op de voorgrond gezet. Daarbij ontbreekt achtergrondinformatie en is de geluidskwaliteit van reguliere streamingdiensten niet goed genoeg om onderdelen van een orkest goed te horen – dat lijntje van de fluitisten, of de harp’, zo omschrijft mede-oprichter en bedenker Veronica Neo.

LEES OOK: The Inspiration Project: podcasts over jongeren en hun passie voor werk

10.000 keer gedownload

Primephonic is in Nederland sinds drie weken verkrijgbaar en inmiddels maar liefst 10.000 keer gedownload. De muzieksector in New York ziet kansen voor het Nederlandse bedrijf. 'We weten dat een derde van de Amerikanen zeker eens per maand naar klassieke muziek luistert. Dat zijn 100 miljoen mensen, een enorm publiek', belooft het hoofd klassiek van muziekgigant Universal, Graham Parker. 'Amerikanen vinden het wel gek dat er geen Amerikaanse bedrijf is dat dit doet. Spotify is Zweeds, wij komen uit Nederland – waarom nemen Europeanen de streamingmarkt over? Wij zijn toch het land van Google, Facebook en Apple, zeggen ze dan. Het steekt wel een beetje.'

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi