Nederlands textielbedrijf Oxious in top 3 jaarlijkse wereldranglijst van B Corp-bedrijven

Nederlands textielbedrijf Oxious in top 3 jaarlijkse wereldranglijst van B Corp-bedrijven

Redactie Baaz

Oxious, een Nederlandse leverancier van kwalitatief hoogwaardige textielproducten uit Turkije, scoort uitzonderlijk hoog in de nieuwste internationale Best For the World-ranglijst van B Corp-gecertificeerde bedrijven. Het bedrijf neemt wereldwijd de tweede plaats in op het onderdeel Community, met 114 punten - slechts één punt achter de nummer 1. Volgens B Lab, dat de ranglijst jaarlijks publiceert, staat Oxious wereldwijd op nummer 1 binnen de textielindustrie en heeft het binnen Europa de hoogste Best for the World-score van alle ‘B Corps’ op dit onderdeel.

Het in Rotterdam gevestigde Oxious wordt geleid door Esther Smit en Loes Stapper. Het bedrijf is internationaal actief en produceert textielproducten onder de eigen labelnaam, maar ook in opdracht voor bekende merken. De oprichters hebben de intrinsieke motivatie om duurzaam te produceren en iedereen in de keten te laten profiteren van de opbrengsten. Zo levert het bedrijf hamamdoeken die voor 50 procent uit hergebruikte materialen bestaan en met de hand worden gemaakt in een productiebedrijf in Turkije. In dit bedrijf werken lokale vrouwen in een sociale context die ruimte biedt voor groei en ontwikkeling.

Best for the World (BFTW) zijn jaarlijkse ranglijsten van B Lab met de 150 best scorende B Corp-bedrijven ter wereld. Van alle 5.000 bedrijven met een B Corp-certificering maken zij de meeste impact op specifieke BFTW-aandachtsgebieden waar B Lab zich op richt. De B Corp-certificering van B Lab heeft als algemeen doel om de wereldwijde economie zo te transformeren dat zowel de planeet als alle lokale gemeenschappen en mensen daar profijt van hebben. Hiertoe worden bedrijven gecertificeerd die zich onderscheiden op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen, klantvriendelijkheid, duurzaamheid, goed bestuur of respect voor arbeidskrachten. Bekende merken met een B Corp-certificaat zijn Ben & Jerry’s en Tony’s Chocolonely. De textielmerken Patagonia en MUD jeans, scoren dit jaar goed op andere aandachtsgebieden.

Oxygen en Conscious

De naam Oxious is een samenvoeging van Oxygen en Conscious, legt Esther Smit van Oxious uit: “Oxygen refereert aan het ecologische aspect waar we voor staan; de schone lucht die nodig is voor het voortbestaan van het leven. Maar het verwijst ook naar het sociale aspect; we geven mensen weer lucht en dragen iets wezenlijks bij aan hun welbevinden. Conscious verwijst naar de activiteit die daarvoor nodig is, namelijk het bewust inrichten van elke stap in het productieproces.”  Smit vindt het belangrijk dat vrouwen overal ter wereld in hun kracht worden gezet en niet worden achtergesteld in de maatschappij. “Daar richten we ons in Nederland op, maar ook bij onze productielocatie in Turkije. De vrouwen die daar voor ons werken, doen dat voor een eerlijk salaris, met uitzonderlijke arbeidsvoorwaarden en onder goede omstandigheden, Door vrouwen kansen te bieden, kan de genderkloof worden gedicht. Onze slogan luidt niet voor niets ‘together we can change the world’”.

De B Corp-certificering en BFTW-ranglijsten worden door Smit beschouwd als een meetinstrument voor de impact van bedrijven, en daarmee voor hun bestaansrecht. “De certificering is gebaseerd op de intrinsieke motivatie om ondernemers handvatten te geven voor ‘do good’ in plaats van ‘do harm’. Hij geeft inzichten in waar we staan en waar nog verbetering mogelijk is.” Smit gelooft niet in bedrijven die duurzaamheid als marketingstrategie inzetten.

“Wij laten zien dat je als bedrijf grote impact kunt hebben als duurzaamheid echt in je DNA zit. De oude economische modellen waarbij winst ten koste gaat van de planeet zijn achterhaald. Ons nieuwe model is heel simpel en voor iedereen bereikbaar die andere keuzes durft te maken.”

Oxious ontving al eerder een erkenning voor zijn sociale en duurzame manier van ondernemen. Binnen het Global Sustainable Enterprise System is het al voor het tweede jaar op rij het hoogst scorende bedrijf.

Over B Corp

Het B Corp-keurmerk, waarbij B Corp staat voor ‘Benefit Corporations’, wordt op basis van een zwaar assessment toegekend door B Lab, een internationale beweging die de wereldwijde economie ten dienst wil stellen van mensen, gemeenschappen en de planeet. Het is een internationale certificering voor winstgedreven bedrijven die een grote, positieve impact hebben op mens en milieu. Bedrijven met dit certificaat hebben duurzaamheid een blijvende plek gegeven in hun DNA en weten op meerdere manieren waarde te creëren. Wat de B Corp-certificering uniek maakt, is het holistische karakter. Zo kijkt B Corp niet naar één aspect van je bedrijf, maar naar je gehele bedrijfsvoering. De beweging bestaat momenteel uit 5.000 B Corps, verspreid over 80 landen en 155 industrieën. Website: www.bcorporation.netwww.bcorporation.net/en-us/best-for-the-world.  

Oxious, textielbedrijf Oxious, textiel, B Corp-bedrijven, wereldwijde economie, milieu

Foto: Loes Stapper (links) en Esther Smit (rechts)

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie