Nederlands middenbedrijf verwacht sterke groei

Bart Remmers
Het Nederlandse middenbedrijf heeft één van de meest ambitieuze verwachtingen ter wereld als het gaat om groei. Meer dan een derde verwacht dat hun bedrijf het komende jaar met 11 tot 25 procent zal groeien.

Dit is ver boven het wereldwijde gemiddelde (25 procent) en de nationale groeiverwachting van het Internationaal Monetair Fonds van 2018 van 3,2 procent. Dit blijkt uit de EY Growth Barometer, een internationaal onderzoek onder meer dan 2.700 CEO’s en ondernemers in het internationale middenbedrijf.

Zorgen over langzame werelwijde groei en cashflow

Nederlandse bedrijven maken zich meer zorgen over het risico van een langzame of vlakke wereldwijde groei - genoemd door meer dan een kwart (29 procent), ten opzichte van 9% in 2017. De belangrijkste interne uitdaging voor groei is onvoldoende cashflow, genoemd door bijna een derde (31 procent) van de Nederlandse bedrijven - en overtreft andere factoren zoals technologische verstoring. 

Uit het onderzoek blijkt ook dat Nederland voorloopt voor als het gaat om de adoptie van kunstmatige intelligentie (AI). Samen met China pakt Nederland de voortrekkersrol als topgebruikers van deze nieuwe technologie. 78 procent van de respondenten is van plan AI in de komende twee jaar in te voeren, een verhoging met 66 procentpunten in 2017. 

Zoektocht naar personeel met stip op één

De meerderheid van het Nederlandse middenbedrijf is voornemens meer personeel aan te nemen. Vier op de 10 bedrijven in Nederland zegt dat het hun prioriteit is om meer fulltime personeel aan te nemen. Hiernaast is 17 procent van plan meer freelancers aan te nemen. Er ligt ook een sterke nadruk op diversiteit, wat als noodzakelijk wordt gezien voor de strategische inzet van talent. 

Voor 45 procent van de Nederlandse bedrijven speelt diversiteit een belangrijke rol voor de strategische recruitment, ten opzichte van 33 procent in 2017.
 

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart