Nederlanders lopen nog niet warm voor elektrische auto

Jordi Smit
Nederlanders lopen nog niet warm voor een elektrische auto. Met zo'n auto kan weliswaar steeds verder worden gereden en er zijn meer laadpunten, maar de interesse in volledig elektrische auto’s is het afgelopen jaar gelijk gebleven, meldt de ANWB.

Vier op tien geïnteresseerd in elektrische auto

De organisatie doet ieder jaar onderzoek naar de opkomst van de elektrische auto. Uit de Elektrisch Rijden Monitor 2018 blijkt dat ongeveer vier op de tien Nederlanders geïnteresseerd zijn in een elektrische auto. Ongeveer een kwart heeft er geen behoefte aan en een grote groep (40 procent) staat hier neutraal in.

Niet het benodigde budget

Hoewel 37 procent van de Nederlanders interesse heeft in elektrisch rijden, hebben de meesten het benodigde budget er niet voor over. Zij vinden de prijs van minimaal 20.000 euro voor een elektrische auto te hoog. Uit het onderzoek blijkt dat mensen bereid zijn om zo'n 10.000 euro uit te geven. Elektrische auto's zijn vaak meer dan 10.000 euro duurder dan een vergelijkbare brandstofauto.

Reden geen elektrische auto te kopen

Volgens de ANWB zijn de hoge aanschafprijs en de beperkte actieradius de belangrijkste redenen voor een consument om geen elektrische auto te kopen. Het gemiddelde rijbereik van een elektrische auto met een aanschafprijs van 50.000 euro is gestegen van 221 kilometer in 2017 naar 264 kilometer en het aantal laadpunten is bijna verdubbeld: van 19.041 naar 36.000 exemplaren.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi