Nederland is en blijft een echt ondernemersland

Bart Remmers
Steeds meer Nederlanders zien mogelijkheden voor ondernemerschap, zo blijkt uit de laatste resultaten van de Global Entrepreneurship Monitor (GEM).

Bijna twee derde van de volwassen Nederlandse bevolking vond in 2017 dat er in de eigen omgeving goede mogelijkheden waren om een onderneming te starten. Dit is het hoogste niveau in tien jaar en is vergeleken met andere ontwikkelde landen zeer hoog (de gemiddelde score van EU landen is 43 procent). 

Niet iedereen die goede mogelijkheden ziet start ook daadwerkelijk een onderneming. Niet iedereen vindt bijvoorbeeld dat ze de juiste capaciteiten hebben, en niet iedereen heeft de ambitie om een onderneming te starten. Desalniettemin was 4,7 procent van de volwassen Nederlandse bevolking vorig jaar bezig met het opstarten van een nieuwe onderneming en was 5,4 procent sinds kort (minder dan 3,5 jaar) eigenaar van een onderneming. 

In totaal zat in 2017 9,9 procent van de volwassen Nederlandse bevolking in de vroege fase van ondernemerschap. Nederland staat hiermee 2de op de ranglijst van 14 Europese landen en 8ste op de ranglijst van 24 innovatie-gedreven economieën.

Positieve redenen om voor ondernemerschap te kiezen

Het aandeel van mensen dat zich bezig houdt met ondernemerschapsactiveiten is enigszins gedaald in 2017. Dit komt door de sterke daling in het aantal ondernemers dat uit noodzaak voor zichzelf begonnen is. De sterke groei van de Nederlandse economie in 2017 zorgde voor een groei van het aantal banen. Wellicht verklaart dit waarom in 2017 nog maar een klein deel van de startende ondernemers aangeeft dat ondernemerschap voor hen de enige manier was om aan inkomen te komen.

Nederland scoort hoog op alle indicatoren 

Naast de 9,9 procent van de Nederlandse bevolking die in 2017 tot de vroege fase van ondernemerschap gerekend kan worden, was 8,6 procent al langer als ondernemer actief. Ook kan 7,6 procent van de Nederlandse bevolking beschouwd worden als intrapreneur: werknemers die ondernemende activiteiten uitvoeren. Voor al deze indicatoren van ondernemerschapactiveiten scoort Nederland hoger dan de gemiddeld voor OECD en EU landen.

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart