Nederland is een van de beste landen is voor vaderschapsverlof

Nederland is een van de beste landen is voor vaderschapsverlof

Redactie Baaz

Of je nu je eerste kind krijgt of je derde, er is niets kostbaarder dan die eerste paar weken met je pasgeboren kind. Als vader helpen de eerste weken bij het ontwikkelen van die cruciale band tussen ouder en kind, en als je beide ouders bij de hand hebt om te helpen bij middernachtelijke verschoningen, wordt het verschonen van luiers en voedingen een stuk gemakkelijker. Ondanks alle stress en levensveranderingen die gepaard gaan met het opvoeden van een pasgeborene, gaan veel vaders over de hele wereld helaas meteen weer aan het werk, zelfs als ze in eerste instantie meer vaderschapsverlof hadden aangevraagd.  Levensverzekeringsmakelaar Reassured heeft onderzocht welke landen het beste en slechtste zijn voor ouderschapsverlof. 

De top 10 beste landen voor vaderschapsverlof

Spanje is het beste land ter wereld van de 43 onderzochte landen. Spanje biedt vaders gemiddeld 16 weken betaald vaderschapsverlof tegen 100% van hun salaris.

In feite overtreffen de voordelen van het vaderschapsverlof in Spanje die van alle andere landen. Nederland, dat op de tweede plaats kwam, biedt gemiddeld slechts 6 weken betaald verlof, minder dan de helft van dat van Spanje, en 79,9% van het gemiddelde salaris, hoewel dit nog steeds veel beter is dan wat vaders in het VK krijgen aangeboden.

Om dieper op het onderwerp in te gaan, sprak Reassured met Danielle Baron** om tips te geven over wat werknemers kunnen doen om vaderschapsverlof toegankelijker te maken voor nieuwe ouders:

Flexibel beleid: Bied een beleid voor ouderschapsverlof dat flexibel is en rekening houdt met verschillende gezinsstructuren, waaronder koppels van hetzelfde geslacht en adoptieouders.

Inclusieve communicatie: Zorg ervoor dat alle communicatie over ouderschapsverlof inclusief is en vermijd genderstereotypen. Gebruik de term "ouderschapsverlof" in plaats van "zwangerschapsverlof".

Gelijke kansen: Moedig alle werknemers, ongeacht geslacht, aan om verlof op te nemen. Bevorder gedeeld ouderschapsverlof en streef naar gelijke kansen.

Ondersteuning bij terugkeer naar het werk: Uitgebreide ondersteuning voor werknemers die terugkeren naar het werk is essentieel. Deze ondersteuning kan bestaan uit een gefaseerde terugkeer, flexibele werkregelingen en toegang tot adviesdiensten indien nodig.

Mentorschap en training: Bied mentorschap en trainingsprogramma's aan om ouders te helpen soepel te re-integreren op het werk.

Een woordvoerder van Reassured licht dit verder toe: "Ons onderzoek benadrukt de noodzaak van voortdurende inspanningen om het beleid voor ouderschapsverlof te verbeteren. Met het leven vol onvoorziene wendingen is het cruciaal om ervoor te zorgen dat je gezin beschermd is mocht het ergste gebeuren. Voor meer informatie over onze levensverzekeringen voor gezinnen kunt u contact opnemen met het Reassured team."

Ook interessant:

Lees hier: RobotWise en bol. (voorheen Bol.com) slaan opnieuw handen ineen om kansengelijkheid te vergroten

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie