Nederland heeft een goede werk-prive balans, volgens onderzoek

Mark IJsendoorn
Onlangs publiceerde de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) zijn Better Life Index. Nederland doet het volgens dat rapport goed op het gebied van onder meer de balans tussen werk en privé.

Eigenlijk weten we natuurlijk wel dat het op het gebied van welzijn in Nederland helemaal niet zo slecht gaat. De Better Life Index van de OESO bevestigt dit. Nederland scoort onder meer goed op het gebied van beloning, onderwijs en werk-privé balans. Zo blijkt uit het rapport dat het gemiddelde inkomen in Nederland op €50.000,- ligt. De onzekerheid over de arbeidsmarkt ligt ook relatief laag, hoewel de langdurige werkeloosheid wel is gestegen in de laatste jaren.

Onderwijs

Kwalitatief onderwijs en de juiste vaardigheden zijn belangrijke eisen bij het vinden van een baan. 77 procent van de werkende volwassenen heeft hoger middelbaar onderwijs gevolgd, het wereldwijde gemiddelde is 75 procent. Ook wat betreft de lees- en rekenvaardigheid gaat het goed, Nederlanders staan hierbij in de top drie.

Balans tussen werk en privé

Tot slot blijkt uit de Better Life Index dat Nederlanders, op Russen na, de minste overuren van alle landen maken. Slechts 0,5 procent van de Nederlanders maakt regelmatig lange dagen. Wereldwijd ligt dit gemiddelde op 12,6 procent. Een significant verschil. De werkdruk is stabiel gebleven de afgelopen jaren en ligt nog steeds lager dan het gemiddelde in de OESO-landen. Dat is goed nieuws, maar ook in Nederland blijft stress op de loer liggen. Volgens dit rapport van TNO staan vooral jonge werknemers onder druk. 17 procent van hen had in 2015 last van burn-out klachten.

afbeelding van Mark IJsendoorn

Mark IJsendoorn | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark