Naar de cloud? Niet te enthousiast!
Naar de cloud? Niet te enthousiast!

Naar de cloud? Niet te enthousiast!

Redactie Baaz
Cloud is het helemaal. Alles ademt cloud, op internet, in de vakpers, tijdens conferenties, op de golfbaan. Je bent een rund als je nu nog niet met cloud stunt. Logisch, want er zijn tal van voordelen met cloud computing te behalen. Over het algemeen genomen dan. Want gelden ze ook voor jouw organisatie?

Als ondernemer is het van belang om duidelijk te krijgen wat de voordelen van een cloudovergang zijn voor jouw organisatie. Er zijn tegenwoordig zoveel cloudproducten dat je van tevoren moet weten welke passen binnen jouw bedrijfsprocessen. En nog belangrijker: binnen jouw bedrijfsstrategie. Dat laatste is nog tamelijk lastig, omdat je zult merken dat de toepassing van cloud invloed zal hebben op die strategie. Je wordt flexibeler met cloud en je speelt mensen en middelen vrij om nieuwe dingen uit te proberen. 

Dat in overweging nemende brand je natuurlijk nog meer van het enthousiasme om de overgang naar cloud te maken. Bedenk echter wel dat cloud meer is dan een dienst afnemen. Jouw rol verandert, van baas in eigen huis tot afnemer van gestandaardiseerde services. Je doet er goed aan na te denken over de relatie met de cloud-, SaaS- of IaaS-provider. Waar ligt de beheermatige scheidslijn? Tot waar en niet verder reikt jouw verantwoordelijkheid en waar begint die van de provider?

Van oudsher heeft jouw organisatie het beheer van de it-omgeving in eigen vaste hand en was het duidelijk wie welke taken dient uit te voeren. Voordat de cloud provider taken overneemt, is het van groot belang dat de verwachtingen, rechten en plichten duidelijk zijn. De meeste cloud providers werken volgens bepaalde (ITIL-)processen, waardoor bijvoorbeeld changes op een procedurele wijze worden afgehandeld. Maar dat druist in tegen jouw it-praktijk van alledag. Als mkb'er heb je vast weleens een it-medewerker gevraagd “effe snel” een server of een applicatie te installeren, omdat je die met voorrang nodig had. Jouw it-medewerker trok de sportschoenen aan en ging onmiddellijk aan de slag. Even later was hij klaar en kon je verder. Maar bij een cloud provider zal dit als een ‘request for change’ formeel ingediend moeten worden; hij zal deze afhandelen zoals elke andere request op de stapel, zonder dat hier emoties aan ten grondslag liggen.

Wat ik maar wil zeggen: cloud brengt verandering teweeg, ook van jouw rol. Wees daarop voorbereid, anders leidt het cloud-avontuur alleen maar tot frustratie.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie