Reden inhaalslag nog niet geheel duidelijk

Na jaren achterstand: homomannen verdienen meer dan heteromannen

Bart Remmers
Homoseksuele mannen hebben volgens onderzoek van de Harvard Business Review een inhaalslag gemaakt op het vlak van loon ten opzichte van hun heteroseksuele seksegenoten.

Uit het onderzoek blijkt dat homoseksuele mannen niet lang geleden nog 10 procent minder verdienden dan heteroseksuele mannen. Inmiddels zou het tegenovergestelde waar zijn: de homo verdient juist 10 procent meer dan de hetero.

Inhaalslag homoseksuele mannen

Harvard Business Review kwam op het cijfer na het salaris van mannen - homo en hetero - met dezelfde talenten, verantwoordelijkheden, opleiding en ervaring te vergelijken. Tot voor kort verdiende de heteroseksuele man telkens 5 tot 10 procent meer dan de homoseksuele man met precies dezelfde CV.

Volgens professor Kitt Carpenter ligt de loonstijging van homomannen voor een deel aan de positievere bejegening van werkgevers richting de homogemeenschap, maar de vraag blijft waarom de homo's de hetero's salaristechnisch zelfs passeren. Onderzoekers kunnen hun vinger daar nu nog niet op leggen.

En de lesbische vrouwen?

Wanneer we kijken naar lesbische vrouwen zien de onderzoekers dat die groep al twintig jaar meer salaris ontvangt dan heteroseksuele vrouwen met vergelijkbaar CV. Wellicht is de oorzaak daarvan dat lesbiesche vrouwen minder vaak kinderen krijgen dan niet lesbische vrouwen en daardoor vaker fulltime werken.

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart