eBay was de eerste...

Na Black Friday en Cyber Monday komt Green Monday

Bart Remmers
Elk jaar, op de tweede maandag van december, trekken Amerikaanse online retailers alles uit de kast om de consument te paaien met aanbiedingen en hoge kortingen.

Datzelfde gaat nu gebeuren in Nederland. Op maandag 11 december profiteren retailers en consumenten samen van de allereerste Nederlandse Green Monday.

Green Monday werd in 2007 in het leven geroepen door online gigant eBay, dat met de kortingen tegemoet wilde komen aan consumenten die Black Friday en Cyber Monday hadden gemist. Met succes: al meer dan zes jaar is Green Monday in Amerika een van de belangrijkste dagen voor het doen van online aankopen. De datum valt ongeveer twee weken voor Kerst, zodat consumenten er zeker van zijn dat de gekochte cadeaus op tijd binnen zijn voor de feestdagen. 

Impuls Green Monday

De naam van de dag is afkomstig van de kleur van dollarbiljetten en verwijst naar de grote omzetten die op Green Monday worden geboekt. Zo werd in 2016 op die dag een recordomzet gehaald van ruim 1,6 miljard dollar, meer dan drie keer zoveel als tien jaar geleden. 

'Het is dan ook logisch dat Nederlandse online winkels en retailers hier graag bij aanhaken', vertelt Frans van Riemsdijk van Springstof Marketing uit Almere, dat in samenwerking met diverse retailers en advertentienetwerken de eerste Green Monday van Nederland organiseert. 'Het is een win-winsituatie: de consument krijgt aantrekkelijke kortingen en de retailer geeft een enorme impuls aan zijn omzet.'

Bewustwording

De populariteit van Green Monday – in de praktijk maken retailers er vaak een heel weekend van – blijkt ook uit het feit dat de term steeds vaker als zoekterm op Google wordt ingevoerd. Volgens Google Trends is de zoekfrequentie de afgelopen zes jaar verdrievoudigd. 

Voor de Nederlandse editie is een website in het leven geroepen: greenmondaynederland.nl. Daarop worden één dag van tevoren de kortingen van alle deelnemende bedrijven bekendgemaakt en zijn die met elkaar te vergelijken.

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart