MozFest House Amsterdam onthult programma

MozFest House Amsterdam onthult programma

Redactie Baaz

Vandaag maakt de Mozilla Foundation het programma bekend van zijn iconische techfestival MozFest House. Dit evenement brengt van 11 tot 13 juni experts op het gebied van technologie, journalistiek, activisme en kunst samen onder het thema ‘Togetherness and Solidarity’.

Actuele vraagstukken zoals AI, desinformatie en de impact op onze democratie komen ruimschoots aan bod. Het initiatief komt van Mozilla Foundation, de open source organisatie achter de Firefox-browser die zich decennialang inzet voor een gezonder internet. De organisatie werkt nauw samen met lokale partners zoals de gemeente Amsterdam, Digital Rights House en Waag.

Mozilla doorbrak in de vroege jaren 2000 het browsermonopolie van Microsoft door de lancering van Firefox. In 2019 richtte Mozilla de aandacht op de impact van kunstmatige intelligentie (AI): AI kan de mensheid vooruit helpen, maar ook schaden. Mozilla Festival biedt daarom een platform voor experts en activisten om  te werken aan een verantwoorde toepassing van AI-technologie.

Sprekers over sociale onrechtvaardigheid van technologie

De keynote-sprekers zijn onder meer Mona Cahalbi (Pulitzerprijs-winnaar en datajournalist bij The Guardian); Marwa Fatafta (Palestijnse schrijver en MENA Policy and Advocacy Director voor Access Now); Kambale Musavuli (mensenrechtenactivist) en Julia Angwin (onderzoeksjournalist). Zij delen inzichten over hoe data de wereld vormgeeft, het gebruik van AI in oorlogstijden en hoe technologie onopzettelijk bijdraagt aan sociale onrechtvaardigheid.

Interactieve sessies over de impact van AI

Daarnaast biedt MozFest House meer dan 30 interactieve sessies, waarin deelnemers ingaan op vraagstukken zoals uitbuiting in de ‘gig-economie’, desinformatie tijdens verkiezingen, privacy- en veiligheidskwesties op dating-apps, en het gebruik van AI voor surveillance. Onder meer experts van de Nederlandse DROG Groep demonstreren technieken om desinformatie te bestrijden.

Ethische AI en de rol van journalistiek

Mozilla en EleutherAI, beide actief in open source AI, brengen experts samen in een workshop over ethische open source trainingsdatasets. Ze presenteren ‘The Pile v2’, een open dataset voor het trainen van grote taalmodellen. Vervolgens werken deelnemers samen aan open ethische richtlijnen die later dit jaar worden gepubliceerd. De workshop is onderdeel van Mozilla's inspanningen om de open source AI-gemeenschap te versterken.

In samenwerking met het Pulitzer Center’s Crisis Reporting Team organiseert Mozilla Festival verder nog een serie panels en workshops over AI-verslaglegging en hoe journalisten de makers van AI ter verantwoording kunnen roepen.  

Toshi Reagon’s ‘Songs of the Living’

Tijdens MozFest is er ook ruimte voor de de artistieke kant van deze thema's, met onder meer de opvoering van “Songs of the Living”, een communitykoor geleid door de Amerikaanse muzikant Toshi Reagon, dochter van Bernice Johnson Reagon en Cordell Hull Reagon. Beide prominente figuren in de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. De singer-songwriter staat bekend om het aankaarten van sociale thema’s in haar werk.

Geïnspireerd door de Parable-romans van sciencefiction auteur Octavia E. Butler, waar de overleving van menselijkheid in een door klimaat, polarisatie en technologie verwoeste wereld centraal staat, zet ze muziek en kunst in als een medium voor samenzijn en solidariteit. Met “Songs of the Living” nodigen Reagon en Mozilla Festival iedereen uit om hun stem te laten horen en mee te zingen in het koor. Het concert is geproduceerd in samenwerking met het Rotterdamse productiehuis Together & Dedicated, van oprichters André Marques en Tim Wes, bekend van onder meer het Grachtenfestival. 

MozFest House wordt verder verrijkt met een optreden van de Royal Shakespeare Company en diverse andere artiesten, waaronder Luna Maurer, Eric Klarenbeek en Rise25-prijswinnaar Julia Janssen.

J. Bob Alotta, Executive Director van MozFest, legt uit: “In een historisch jaar met meer dan 50 verkiezingen, die gevolgen hebben voor miljarden burgers wereldwijd, zien we hoe belangrijk het is om samen te werken voor verandering. Maar deze kracht kan breder worden toegepast dan alleen tijdens verkiezingen. In een tijdperk van krachtige AI en nog machtigere technologiebedrijven, moeten we samen optreden voor een eerlijk technologiebeleid, de ontwikkeling van open source technologie en het betrouwbaar maken van AI.”

MozFest House was voor het laatst in Amsterdam in 2023. Toen trok het festival aandacht met een keynote van Facebook-klokkenluider Frances Haugen, meer dan 50 sessies over betrouwbare AI en een gezonder internet.

MozFest House vindt plaats in de Tolhuistuin in Amsterdam.

Ga voor meer informatie over het evenement en registratie naar www.mozillafestival.org.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie