Mollie's Black Friday betalingsgegevens tonen een toename van 51% in gebruik van ‘achteraf betalen’

Mollie's Black Friday betalingsgegevens tonen een toename van 51% in gebruik van ‘achteraf betalen’

Redactie Baaz

Mollie, een van de snelst groeiende betalingsverwerkers binnen Europa, onthult zijn jaarlijkse inzichten in de online betalingtrends voor MKB handelaren gedurende Cyber Week (inclusief Black Friday en Cyber Monday). Uit de gegevens blijkt dat aankopen die gebruik maken van 'achteraf betalen' sterk in populariteit toenemen.

De analyse omvat tienduizenden handelaren in heel Europa, voornamelijk uit Nederland, België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

Trends voor Black Friday, Cyber Week en Cyber Monday:

  • Betaalmethoden en prestaties van handelaren
  • Betaling die gebruik maken van ‘achteraf betalen’ zijn van 2019 tot 2020 meer dan verdubbeld. Dit jaar steeg het gebruik hiervan met 51% voor online aankopen.
  • MKB handelaren in heel Europa kenden een toename van 102% in het totale volume van transacties op Black Friday ten opzichte van de vrijdag ervoor.
  • Voor Cyber Monday was er een toename van 16% in het totale transactievolume ten opzichte van de maandag ervoor.
  • De tijdstippen met de hoogste transactievolumes op Black Friday verschilden per land. In Nederland was de belangrijkste winkelpiek tussen 13:00-14:00, in Duitsland 11:00-12:00, in België 16:00-17:00 en in Frankrijk 19:00-20:00.
  • 21% van het transactievolume van de Cyber Week, exclusief Cyber Monday, werd behaald op Black Friday.

Categorie inzichten

  • Het gemiddelde transactievolumes en de gemiddelde transactiewaarden stegen in de categorieën kleding, schoenen en accessoires, home electronics en sportartikelen. 
  • De categorie sportartikelen was dit jaar de 'ster' van Black Friday, met een acht keer zo grote stijging van de gemiddelde transactiewaarde als bij kleding, schoenen en accessoires.
  • Kleding-, schoenen- en accessoirehandelaren presteerden goed tijdens Cyber Week en Black Friday, maar Cyber Monday bleek de sterkste dag binnen de periode. De volumegroei op Cyber Monday was bijna twee keer zo groot als op Black Friday.

Ken Serdons, Chief Commercial Officer bij Mollie: "De gegevens van vorig jaar hintten op een snelle groei van het gebruik van ‘achteraf betalen’ bij MKB handelaren. Onze gegevens van 2021 laten een sterke, betekenisvolle groei zien, gedreven door de flexibiliteit en keuze die ‘achteraf betalen’ consumenten biedt. In de meeste regio's die vorig jaar werden geanalyseerd, was er sprake van ernstige beperkingen door de pandemie, maar dit jaar zijn de beperkingen in heel Europa enigszins versoepeld. Door die verschuiving zou je misschien verwachten dat de consument terug zou keren naar fysieke winkels - maar dat is niet het geval en het consumentenvertrouwen in e-commerce is blijven groeien. Wat interessant is, is dat Black Friday werd overtroffen door Cyber Monday en Cyber Week als geheel, wat suggereert dat het minder om een enkele dag gaat, en meer om een online winkelweek."

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie