MKB-bedrijf vaker aangewezen op durfkapitaal

MKB-bedrijf vaker aangewezen op durfkapitaal

Redactie Baaz

Geld lenen wordt voor MKB-bedrijven steeds lastiger en duurder. Het aantrekken van kapitaal door het uitgeven van aandelen aan private investeerders is dan een logisch alternatief. Kleinere bedrijven lopen echter ook hier tegen een keiharde muur aan. “Verreweg de meeste private equity fondsen richten zich op grote ondernemingen. Het is cruciaal om dit financieringskanaal voor alle MKB-ondernemers open te trekken”, stelt Rutger Nuij, directeur private equity bij financieringsplatform NLInvesteert. 

Jaarlijks zoeken zo’n 10.000 MKB-bedrijven naar financiering. De reden is veelal dat ze geld nodig hebben om te groeien, maar het kan ook om een management buy-out gaan. Of een ondernemer die zijn familiebedrijf aan de volgende generatie of managementteam wil doorgeven. Geld lenen is de laatste jaren echter steeds duurder geworden, en het traditionele kredietkanaal van banken droogt op.  

Het uitgeven van aandelen is dan een goed alternatief. Durfkapitaal hiervoor lijkt ruim voorradig. De private equity markt is de laatste jaren enorm gegroeid. Bedrijven met een nettowinst onder de 1 miljoen euro staan echter ook hier voor een dichte deur. Nuij: “Kleine bedrijven staan niet op de radar van private equity investeerders, ze worden als onderkant van de markt gezien.”  

Nuij verklaart dit met het hogere risicoprofiel: een kleiner bedrijf is doorgaans iets kwetsbaarder dan een grote onderneming. Ze hebben minder personeel en een minder breed klantenbestand waarmee ze klappen kunnen opvangen. “Ook willen grote private equity partijen veel geld ineens uitzetten. Goedlopende succesvolle bedrijven krijgen op deze manier geen funding om te groeien want het aanbod van kapitaal ontbreekt voor deze doelgroep.” 

Verschuiving van krediet naar aandelen 

De verschuiving van krediet naar private equity was voor kredietverstrekker NLInvesteert aanleiding om een eigen private equity fonds op te zetten: NLI Capital. “Het fonds richt zich op MKB-bedrijven met een bedrijfsresultaat van tussen de 500.000 euro en 2,5 miljoen euro. We zien dit niet als de onderkant van de markt, maar als het kloppende hart van het MKB.”

Veel ondernemers willen na de aandelenfinanciering wel baas in eigen bedrijf blijven. Nuij: “Anders dan veel andere partijen vinden we het prima om een minderheidsaandeelhouder te zijn. Onze exitstrategie spreekt veel ondernemers aan: niet per se voor de hoogste prijs aan een andere investeerder verkopen, maar het kan ook voor een normale prijs weer terug aan de ondernemer worden verkocht. Dat biedt die ondernemer zekerheid.” 

Kapitaal voor buy-out en groei

Telecombedrijf Quinnect, een dienstverlener voor zorg- en onderwijsinstellingen, bibliotheken en bedrijven, met een omzet van 7,5 miloen euro en 30 medewerkers, was de eerste deelname van NLI Capital. “Ik had kapitaal nodig om mijn partners uit te kopen. Dat lukt niet via de bank, die liever meer eigen vermogen in het bedrijf zag. De investeerders die ik daarna sprak, vroegen om een meerderheidsbelang. Ik wil echter ondernemer blijven en mijn eigen koers kunnen varen”, aldus CEO Mark Schoppink. 

Schoppink kreeg bij NLI Capital een kapitaalinjectie om zijn partners uit te kunnen kopen en het fonds schoof aan als minderheidsaandeelhouder. “Schoppink: “Ik had echt behoefte aan een zakelijke partner die kapitaal én kennis meenam. Maar ook een investeerder die me de ruimte laat in mijn groeiplan: de overname van een strategische leverancier. Bij de overname van dat bedrijf kwam de ervaring van fondsmanager Nuij goed van pas.” Schoppink wil de omzet van zijn bedrijf in drie jaar naar 10 tot 15 miljoen euro brengen en het aantal medewerkers verdubbelen. 

MKB-bedrijven: een investering dichtbij huis 

Dankzij de focus op normale ondernemingen, zijn er veel particulieren bereid om in de motor van de Nederlandse economie te investeren. Investeerder Remco Dorrestijn ziet het als een stuk spreiding in zijn portefeuille. “Een reden is ook dat ik zelf een MKB bedrijf had. Ik investeer bij voorkeur in iets dat ik begrijp en waarmee ik affiniteit heb.” 

Dorrestijn zegt naast private equity ook in private debt te investeren, in leningen aan bedrijven. Waarom nu ook private equity? “Het biedt de mogelijkheid een hoger rendement te realiseren. Bovendien, zonder private equity zouden veel van de hedendaagse grootste innovatieve ondernemingen waarschijnlijk niet bestaan. Ik ben bereid hier een deel  van mijn vermogen in te investeren, wetende dat het risico van private equity iets hoger is, en de looptijd van de investering langer.” 

Private equity vraagt echter wel expertise, stelt Dorrestijn. “Wat dat betreft heeft NLInvesteert veel kennis en ervaring. Het fonds heeft oog voor beide kanten, zowel voor de investeerders als voor de MKB-ondernemers. Aan investeerders wordt actief feedback gevraagd. NLInvesteert zet zich in om een goed rendement te maken maar denkt ook na over de wijze waarop zij dat rendement willen maken. Dat spreekt me aan.” 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie